Bom op Spaanse hogesnelheidslijn

Onder het spoor van de hogesnelheidstrein Ave tussen Madrid en Sevilla is gisteren een bom aangetroffen. De explosieven die werden ontdekt door een spoorbeambte tijdens een routinecontrole, zijn om onbekende reden niet ontploft. Volgens de Spaanse autoriteiten lijkt het om hetzelfde type springstof en ontstekingsmechanismen te gaan die 11 maart werden gebruikt bij de aanslagen op vier treinen in Madrid.

De ontdekking van de bom onder de Avehogesnelheidslijn heeft in Spanje opnieuw de angst voor aanslagen aangewakkerd. De snelle trein die sinds 1992 de verbinding onderhoudt tussen Madrid en Sevilla en geldt als een groot commercieel succes, is altijd goed bewaakt tegen mogelijke terreuraanslagen en ter voorkoming van oneffenheden op het railtraject. Naar verluidt wordt het spoor hiertoe dagelijks meerdere malen gecontroleerd door de politie en het spoorwegpersoneel.

Tijdens twee persconferenties maakte de demissionaire minister van Binnenlandse Zaken Ángel Acebes de ontdekking van explosieven gisteren bekend gemaakt. In zijn tweede optreden gaf de minister toe dat de springstof vermoedelijk dezelfde is als van de eerdere aanslagen. Hij wees er wel op dat deze informatie nog moet worden bevestigd door nader onderzoek.

De springstof werd ontdekt in de provincie Toledo, op 61 kilometer van Madrid richting Sevilla op een traject dat meer dan vijfhonderd kilometer beslaat. Het ging daarbij om twaalf kilo dynamiet die door een kabel van bijna 140 meter was verbonden met een ontstekingsmechanisme.

Het vermoeden bestaat dat de bom is geplaatst na half acht 's ochtends, toen het traject voor de laatste maal door de Guardia Civil was gecontroleerd. Technische problemen hebben er mogelijk toe geleid dat de bom niet tot ontploffing is gekomen.

De verijdelde aanslag komt juist op een moment dat de grote uittocht uit de hoofdstad in verband met de Paasweek gaande is. In deze periode kent de hogesnelheidstrein zijn grootste bezetting. Vele duizenden treinreizigers strandden gisteren op de verschillende stations doordat een veertigtal treinen niet kon vertrekken.

De Guardia Civil heeft opdracht gekregen om het treintraject meter voor meter af te zoeken naar mogelijk explosieven. Daarbij zal tevens het leger worden ingezet en een ploeg van vijfenveertig helikopters, aldus Acebes.

Het is de eerste maal dat de Ave-lijn is bedreigd met een terreuraanslag. Over de daders is nog niets bekend.