Beter dan seks

Bodybuilding is een way of life. Wie een Herculespostuur wil, moet alles opzij zetten. Het is trainen en nog eens trainen. Niets mag aan het toeval worden overgelaten. Een eind fietsen? De muren van je huis witten? Dat verkleint de opgepompte spiermassa.

De leden van sportschool Body Improvement in het Rotterdamse IJsselmonde beamen het stuk voor stuk. Bodybuilding is de zwaarste sport die er is. Dat de televisie er zo weinig aandacht aan geeft, steekt behoorlijk.

't Zijn de dopingverhalen, hè, zegt eigenaar Mile Dubroja (links op de foto), die zojuist Peter Asselman (rechts) heeft begeleid. Natuurlijk, er wordt geslikt en gespoten maar in welke sport gebeurt dat niet? Ik bodybuild al vijfentwintig jaar, en ik ben kerngezond. Zestien was ik toen ik ermee begon. Omdat ik op school werd gepest. Geld was er niet, thuis in Kroatië, en dus maakte ik van beton mijn eigen gewichten en halters. Twee jaar later pestte niemand me meer. Ze keken wel uit. Ik was iemand geworden. Nou ja, uiterlijk dan, hè.

De sportschool loopt langzaam leeg. Aan de bar voldane gezichten. Peter Asselman mijmert over de komende wedstrijd. En toch is dat niet het belangrijkste, zegt hij. De training zelf... de stress die verdwijnt. Geloof me, het is beter dan seks.

Roel Visser is freelance fotograaf.

    • Roel Visser