Advocate (41) bekent opzet bij aanrijding

De 41-jarige vrouw uit Enschede die ervan wordt verdacht VVD-fractieleider Van Aartsen te hebben aangereden, heeft gisteren voor de rechter-commissaris bekend dit met opzet te hebben gedaan.

De vrouw wordt vooralsnog verdacht van ,,poging tot moord of doodslag dan wel poging tot zware mishandeling, al dan niet met voorbedachte rade' op Van Aartsen en zijn woordvoerder. Dat heeft het openbaar ministerie (OM) in Den Haag gisteravond bekendgemaakt. De vrouw, die donderdag in haar woonplaats werd aangehouden, blijkt een advocate te zijn van Bureau Rechtshulp in Utrecht.

Volgens een verklaring van het OM heeft de verdachte bij de onderzoeksrechter verklaard dat zij Van Aartsen niet van tevoren al als doelwit had uitgekozen. Het idee om de VVD-voorman aan te rijden ontstond volgens haar pas op het moment dat zij hem donderdag zag staan op het Lange Voorhout in Den Haag.

De verdachte blijft de komende dagen in verzekering op het politiebureau en zal dan nader worden gehoord. Maandag of dinsdag wordt de vrouw opnieuw voor de rechter-commissaris geleid, waarbij zal worden gevorderd de voorlopige hechtenis van de vrouw te bevelen. Het openbaar ministerie schrijft in een verklaring: ,,Gezien de wat verwarde indruk die de verdachte tijdens de verhoren maakt, zal de officier van justitie de rechter-commissaris verzoeken de verdachte te laten onderzoeken door een psychiater en een psycholoog.'

De verdachte vrouw is naar alle waarschijnlijkheid advocate mr. F. (Frederiek) J. de J.. Voordat ze bij Bureau Rechtshulp in Utrecht ging werken, was ze werkzaam bij een advocatenkantoor in Rotterdam, Houwing Keijzerwaard & Spigt. De vrouw probeerde donderdagmiddag op het Lange Voorhout even na twaalven met een gehuurde auto Van Aartsen te overrijden. De VVD'er bleef daarbij ongedeerd, zijn woordvoerder raakte licht gewond.

Op internet zijn enkele bijdragen van (waarschijnlijk) dezelfde vrouw te vinden in een discussieforum op de site van cabaretier Freek de Jonge. Daarin schreef zij op 22 december 2002: ,,Kan de discussie over het generaal pardon – god betert het woord – weer terugkomen? Of is dat te pathetisch? Zelfs Pim was er voor.'

Later, in januari 2003, schreef zij nog een bijdrage, deze keer in het Engels: ,,The only thing to be told was that I do love Elephants, hope I am an insult to British intelligence and this movie seems to be one I never thought I entered to play.'

Gerectificeerd

Advocate

Het artikel Advocate (41) bekent opzet bij aanrijding (3 april, pagina 3) meldt dat de vrouw die VVD-fractieleider Van Aartsen aanreed werkzaam is geweest bij het Rotterdamse advocatenkantoor Houwing Keijzerwaard & Spigt. Zij heeft nooit bij dit kantoor gewerkt.