`Winst maken is de beste garantie'

Wat vinden de hoofdredacteuren, de vakbond voor journalisten en concurrent De Telegraaf van de overname van krantenconcern PCM door de Britse investeerder Apax?

Het kranten- en boekenconcern PCM, met vier van de vijf landelijke dagbladen, komt in handen van de Brits-Amerikaanse investeerder Apax. De Stichting Democratie en Media, de huidige meerderheidsaandeelhouder in PCM, houdt een minderheidsbelang én krijgt een prioriteitsaandeel dat de doorslag geeft bij belangrijke besluiten.

Hans Verploeg, secretaris van de NVJ, de vakbond van journalisten, is niet pessimistisch over de overname door Apax. Maar hij heeft wel een kanttekening. ,,Trouw en het Algemeen Dagblad zullen onder Apax snel moeten zorgen uit de rode cijfers te komen. De garantieperiode van drie jaar zullen de Britten respecteren, maar daarna moet er winst zijn. Maar dat zou onder PCM uiteindelijk niet anders zijn geweest. PCM heeft een lange traditie van het in stand houden van verlieslijdende kranten, maar toen bestuursvoorzitter Theo Bouwman aantrad, kregen die kranten ook een termijn opgelegd om uit de rode cijfers te komen. Uiteindelijk is alleen winst een garantie voor het voortbestaan.'

Hoofdredacteur Folkert Jensma van NRC Handelsblad zegt ,,geen probleem' te hebben met Apax als nieuwe eigenaar. ,,Er komt een kapitaalkrachtige partner aan boord.' Wel weet Jensma dat ook zijn goed renderende krant de komende jaren een nog beter rendement moet gaan draaien. Hij hoopt dat de economie daarbij een handje helpt. Jensma denkt net zoals Verploeg dat een goede winstgevendheid de beste bescherming voor een krant is.

Zijn collega Frits van Exter, hoofdredacteur van Trouw, zegt ,,nog niet te weten' of hij blij kan zijn met Apax. ,,Bouwman zegt dat we met hen de vlag moeten uitsteken. Maar ik weet nog niet of dat in ons geval halfstok moet zijn.' Trouw is op dit moment verliesgevend en moet volgens planning eind volgend jaar quitte draaien. Van Exter zegt dat hij nu samen met de raad van bestuur van PCM aan plannen werkt om Trouw aan een rendementseis te laten voldoen. Welke dat is, weet hij nog niet. ,,Deze plannen slaan op de periode 2005 tot en met 2007.' Trouw heeft de redactie ingekrompen met 15 mensen tot 130 redactieleden. ,,Nog meer saneren betekent kwaliteitsverlies.'

Een andere krant die in het nauw zit is het Algemeen Dagblad. Hoofdredacteur Jan Bonjer: ,,Apax is een stevige financiële partij, ze hebben kennis van de mediasector en veel aandacht voor de kranten van PCM.' Het AD zit in een proces om de oplagedaling te keren. Bonjer zegt dat de raad van bestuur hem hierin ondersteunt. ,,Van alle PCM-kranten hebben wij het meeste geld gekregen om te investeren. Ik ga ervan uit dat de plannen worden doorgezet.' Het AD lanceerde twee weken geleden de bij de krant ingevoegde sporttabloid Sportwereld. ,,In de tweede helft van dit jaar komen er nog meer iniatieven.'

Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, noemt Apax ,,onder de gegeven omstandigheden de beste keuze'. ,,Het is een zakelijke partij en in tegenstelling tot de Persgroep hebben ze geld. En geld is hard nodig voor investeringen en innovatie. Het is de afgelopen jaren toch een behoorlijke kaalslag geweest, er werd veel bezuinigd, lezers liepen weg. De kranten moeten uit die negatieve spiraal komen. Bijvoorbeeld door ons flexibeler op te stellen tegenover de adverteerders en strategische allianties aan te gaan met andere media, zoals televisie. De economie trekt weer wat aan, dus ik heb er vertrouwen in dat we de weg omhoog weer zullen vinden.'

Bestuurder Fred Arp van De Telegraaf zegt dat het ,,schandalig' is dat PCM naar het buitenland gaat. ,,Het zal onze koers niet beïnvloeden. PCM zal vooral bezig zijn met het terugverdienen van het bedrag dat Apax investeert.'

Gerectificeerd

Algemeen Dagblad

In het artikel Winst maken is de beste garantie (2 april, pagina 11) staat dat het Algemeen Dagblad ,,uit de rode cijfers moet komen'. Het Algemeen Dagblad maakte in 2003 winst.