Vrouw vast die op Van Aartsen inreed

Een 41-jarige verwarde vrouw uit Enschede die gisteren in Den Haag met opzet inreed op VVD-fractievoorzitter Van Aartsen en diens woordvoerder, is vandaag voor het eerst verhoord. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zei dat de vrouw vanmiddag voor de rechter-commissaris zou worden voorgeleid.

Van Aartsen bleef bij de aanrijding, gisterenmiddag even na twaalf uur op de Lange Voorhout in Den Haag, ongedeerd. Zijn woordvoerder raakte licht gewond. De vrouw, Fréderique de J., werd later op de avond in haar woonplaats aangehouden. Haar huis is doorzocht en de politie heeft de computer van de vrouw in beslag genomen.

Gistermiddag even na twaalven was Van Aartsen, vergezeld van zijn vaste woordvoerder Gerald Rensink, voor een fotosessie voor het weekblad Elsevier op het Haagse Lange Voorhout, voor Hotel Des Indes. De vrouw, die in een in Den Haag gehuurde donkerblauwe Renault Mégane op de parkeerplaats van Des Indes stond, reed over het grasveld waar Van Aartsen wilde poseren, en probeerde de VVD'er te raken. Deze viel over de motorkap, maar raakte niet gewond.

De vrouw reed na het incident door en probeerde via het Lange Voorhout te ontkomen, daarbij gevolgd door een rennende Van Aartsen. Zij moest echter omkeren en werd uiteindelijk aangehouden door enkele omstanders, die haar uit de auto trokken.

Een van de omstanders, C. Middelkoop, hield de vrouw, naar eigen zeggen ,,enkele minuten'' vast. De vrouw deed, aldus Middelkoop, warrige uitspraken en bleef herhalen dat ,,ze me willen vermoorden''. Toen de politie in de ogen van de man te lang op zich liet wachten, liet hij de vrouw gaan. De politie zegt enkele minuten na de melding van het ongeval ter plaatse te zijn geweest.

Onduidelijk is nog of de vrouw het op Van Aartsen had voorzien of dat hij toevallig slachtoffer van de vrouw is geworden. Uit e-mails die de vrouw na de aanrijding naar het actualteitenprogramma Nova stuurde, blijkt dat zij bewust een daad wilde stellen tegen de politiek. Wat haar motief daarvoor is, is vooralsnog onduidelijk.

Al op 29 maart ontving Nova een mailtje van de vrouw, met de titel `Moordaanslag'. Daarin werd echter niet verwezen naar een mogelijke aanslag op Van Aartsen. Wel stond er: ,,In een land waar ze zo met mensen omgaan, kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord.''

Op de redactie van Nova kwamen volgens hoofdredacteur Carel Kuyl vanaf vier uur 's middags nieuwe mailtjes binnen. In de eerste mail na de aanslag was te lezen: ,,Zo, het spelletje gaat door.''

Rond half zes mailde de vrouw: ,,Als het even zit, heeft de verhuurder van mij auto de politie gebeld en gaat er eindelijk wat gebeuren.'' en: ,,Ik heb vandaag iets gedaan wat afgrijselijk genoemd mag worden. Als jullie je werk beter hadden gedaan, was dit niet gebeurd.'' Een andere mailtje, van rond kwart voor zes, meldt: ,,Zo, dit is exactly the target, zei ik net nadat ik voor Hotel de Indes had geparkeerd en Van Aartsen voorbij liep over het gras. Overdag veel getuigen.''

Ook rept de vrouw in verschillende mails van ,,joodse propaganda'', ,,psychiatrie'', ,,mes op de keel'' en verwijt zij de media ,,net te blijven doen of uw neusje bloedt''. ,,Ik ben geen misdadiger, u wel'', schrijft ze.

Hoofdredacteur Carel Kuyl van Nova zegt in eerste instantie niets met het mailtje van 29 maart gedaan te hebben. ,,We krijgen een heleboel van dit soort mailtjes binnen. Pas als er iemand met naam en toenaam wordt bedreigd, schakelen we de politie in.'' Toen de vrouw na de aanrijding weer met Nova begon te mailen, besloot Kuyl alsnog de politie in te schakelen.

In Den Haag is geschokt gereageerd op het incident. Premier Balkenende zei gisteren ,,net als iedereen erg geschrokken'' te zijn. Hij wilde er niet verder op ingaan, omdat nog veel onduidelijk was.

Volgens CDA-fractievoorzitter Verhagen past het incident in ,,de tendens dat publieke figuren, politici maar ook columnisten als Paul Cliteur en Bart Jan Spruyt, bedreigd worden om wat ze zeggen''.

D66-leider Dittrich en PvdA-leider Bos reageerden gematigder. Zij vinden dat het incident niet mag leiden tot voorbarige reacties. Bos noemde het ,,verschrikkelijk voor Van Aartsen.''

LPF-leider Herben wilde ook meer weten over de achtergronden van het incident alvorens op de zaak in te gaan.

Van Aartsen zelf wil vooralsnog niet reageren op het incident. Hij is gisteren na de aanrijding gewoon aan het werk gegaan.