Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Slot van een drieluik over de strijd tussen de westerse inlichtingendiensten en het Al-Qaeda-netwerk gaat in op de aanslag van de `Bali Bombers'. Uit de reportage blijkt dat de moslimfanatici tijdig hadden kunnen worden gestopt als beter was omgegaan met de aanwezige informatie. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage van een treinreis langs de nieuwe grenzen van Europa: Litouwen, Polen en Slowakije. Een tocht langs corruptie, lekke grenzen, illegalen en discriminatie. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova politiek. Debat tussen Hilbrand Nawijn, oud-minister van Integratie en nu Tweede-Kamerlid voor de LPF, zijn CDA-collega Mirjam Sterk en Jeroen Dijselbloem van de PvdA over het integratiedebat. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

De verbouwing. Eerste aflevering van een 8-delige serie waarin camera-journalist Frans Bromet mensen bezoekt die aan het verbouwen zijn. Vanavond met Corrie en Ko die hun droomhuis op het platteland uitbreiden en in een caravan op het erf wonen. Ned.1, 19.30-20.00u.

Factor: Het geweten van de commandant. De Canadese generaal Dallaire die 10 jaar geleden commandant van het VN-leger in Rwanda was en commandant Thom Karremans in Srebrenica vertellen over de genocide en het afvoeren in 1995 van duizenden mannen. Ned.1, 22.43-23.07u.

AMUSEMENT

Tv-show. Gast is de Amerikaanse zangeres Anastacia die in 2000 in één klap een wereldster werd en begin 2003 te horen kreeg dat ze borstkanker had. Verder een terugblik op de drie ontmoetingen die presentator Ivo Niehe had met de afgelopen week overleden sir Peter Ustinov. Ned.2, 21.33u.

Missie Kilimanjaro. Tweede aflevering van een avontuurlijke afvalrace waarin negen kandidaten in Afrika naar de top van de Kilimanjaro reizen. Ned.1, 21.48-22.43u.

Barend & Van Dorp. Gasten: André Hazes, Kamerlid Laetitia Griffith (VVD) en RTL-verslaggever Frits Wester. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK & SPORT

Studio sport. In het tweede deel van een serie over kandidaten voor de Olympische Spelen een gesprek met marathonloper Kamiel Maase. Ned.2, 22.55-23.32u.

Het uur van de wolf: Marvin Gaye. Documentaire over het leven en de carrière van soulzanger Marvin Gaye: over zijn jeugd in de getto's, roem, drugs en tragische dood in 1984. Bekend van Sexual Healing. Ned.3, 21.00-22.00u.

FILM

Drop Zone(John Badham, 1994, VS). Ambachtelijke actiefilm over `skydivers', onder wie een deugdzame Wesley Snipes en een criminele Gary Busey. De laatste dringt via het luchtruim door tot een geheime dienst in Washington. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Hannibal (Ridley Scott, 2001, VS). Vervolg op The Silence of the Lambs. Beschaafde seriemoordenaar dr. Lecter (Anthony Hopkins) duikt op in Florence en komt weer in contact met FBI-agente Clarice Starling, die nu gespeeld wordt door Julianne Moore. Hannibal doet af en toe meer denken aan

een schurk uit een James-Bondfilm dan aan een werkelijk verontrustende moordenaar. Net5, 22.00-0.35u.

Snake Eyes (Brian De Palma, 1998, VS). De Palma laat zijn hang naar visuele bravoure de vrije loop in thriller waarin corrupte rechercheur Nicolas Cage politieke moord probeert op te lossen. Yorin, 22.00-23.50u., met reclame.

Het sacrament (Hugo Claus, 1989, België). Claus' adaptatie van zijn eigen roman Omtrent Deedee resulteerde in een fenomenale film die met licht, kleur, mise en scène gevoelig verslag doet van het koudvuur waarmee een dorpspastoor een jonge man opoffert ten gunste van zijn eigen zielenrust. Canvas, 23.15-1.00u.

Berlin Is in Germany (Hannes Stöhr, 2001, Duitsland). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.53-1.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met saxofonist Maarten Ornstein die de muziek componeerde bij het door Louis Ferron geschreven lustspel Hoe Mozart Casanova sloeg. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldend kunstenaar Hans Könings in Den Haag besprekingen van o.a. bundel Park Welgelegen van de filosofe Marjolijn Februari en de film The Dreamers van Bernardo Bertolucci. Verder praat Willem den Ouden met Marian en Bill van Dijk over Marians vader, schilder Arie Kater (1922-1977). 747AM, 21.02-23.00u.