Sushi met aardappel

Een nieuwe trend. Opeens vind je waar je ook in een restaurant gaat eten, in Parijs, Amsterdam of Londen, wasabi op je bord. De kok doet een beetje van deze groenkleurige Japanse mierikswortel op en bij van alles en nog wat. In het restaurant van het Musée d'Orsay in Parijs worden Russische blini's met gerookte zalm, zure room en wasabi geserveerd. Elders kreeg ik als amuse aardappelsushi mét wasabi. En dat bleek helemaal niet zo'n gekke combinatie. Koop lekkere aardappels van verschillende soorten en smaken met zo min mogelijk `ogen', die tijdens het koken niet uit elkaar vallen. In Frankrijk wordt de aardappels als een volwaardige groente beschouwd en niet als een of ander bijproduct. Op een menu wordt vermeld welke soort aardappel er wordt geserveerd. Voor de sushi met aardappel zijn de volgende smakelijke soorten zeer geschikt: Roseval, Nicola, truffelaardappel en Ratte. Kies aardappels met een gladde, gelijkmatige ovale vorm en een lengte van 6-7 cm. Kook de geschilde aardappels gaar. Giet ze af en stoom ze droog. Laat ze afkoelen en snijd ze dan voorzichtig in de lengte in vieren. Van elke aardappel worden, afhankelijk van de grootte, 2 of 4 sushi's gemaakt. Een sushi moet je in één keer zonder probleem in je mond kunnen stoppen. Leg de stukjes aardappel op de platte kant op een schaal of een dienblad. Ik kocht bij de Hema een zeer geschikt rood gelakt dienblad. Leg op elke kwart aardappel een dun plakje rauwe, zeer verse vis: rauwe tonijn, rauwe zalm, rauwe makreel. De sushi's kunnen ook worden gemaakt met gerookte heilbot en gerookte zalm. Bestrooi de makreel met enkele geroosterde sesamzaadjes. Leg op de rauwe zalm 3 dunne ringetjes lenteui. Het plakje tonijn krijgt 2-3 druppels Japanse sojasaus toegediend. Plaats op de schaal of het dienblad een kommetje sojasaus waardoor een beetje wasabi is geroerd. Wie wil kan zijn aardappelsushi in deze Japanse jus dopen.

Morgen: konijnenvoer.