Stier Herman overleden

Stier Herman is vandaag op de faculteit der diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht overleden. De bekende genetisch manipuleerde stier had te veel te lijden van artrose, zodat de dierenartsen hebben besloten het dier in te laten slapen.

Met zijn dertien jaar heeft Herman voor een rund een respectabele leeftijd bereikt. De afgelopen jaren vertoefde hij samen met de gekloonde koeien Holly en Belle in het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden als onderdeel van de permanente expositie biotechnologie. Volgens de regels van de wet zijn de resten van de stier direct vernietigd. Naturalis zal alleen de huid van het dier bewaren.

's Werelds eerste genetisch gemanipuleerde stier van het bedrijf Pharming in Lelystad zorgde in zijn eerste levensjaren voor opschudding in Nederland en daarbuiten. Hij kreeg hij 55 nakomelingen. Door een toegevoegd menselijk gen bij Herman produceerden in 1996 zijn dochters voor het eerst melk met menselijk lactoferrine, een eiwit dat ontstekingen afremt en tegengaat.