Siemens en bond in conflict over lonen

De overheveling van arbeidsplaatsen naar lagelonenlanden in Oost-Europa en Azië is inzet van een heftig conflict tussen Siemens en vakbond IG Metall. Siemens wil op korte termijn 5.000 banen in Duitsland schrappen. Als Duitse werknemers bereid zijn de loonkosten te verlagen door met minder genoegen te nemen en langer te werken, kan de helft daarvan behouden blijven.

De vakbond spreekt van chantage en heeft fel verzet aangekondigd. Gisteren demonstreerden in Bocholt al honderden werknemers van een fabriek voor mobiele telefoons. Bij elektronicagigant Siemens werken 417.000 mensen, van wie ongeveer 170.000 in Duitsland. De bonden becijferden dat in totaal 10.000 Duitse banen op het spel staan. De bonden tellen ook de gevolgen van reorganisaties bij joint ventures mee, zoals Bosch Siemens Hausgeräte waar mogelijk 3.000 banen verdwijnen.

Bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer heeft in de afgelopen weken herhaaldelijk aangedrongen op een terugkeer naar een werkweek van veertig uur, zonder extra betaling. ,,We hebben goede hoop dat veel bedreigde arbeidsplaatsen gered kunnen worden'', aldus Von Pierer. Siemens wees er gisteren nog eens op dat de loonkosten in Hongarije 25 procent lager zijn dan in Duitsland. Voor IG Metall is een loonsverlaging van 25 procent bij een gelijktijdige verlenging van de werkweek met vijf uur niet bespreekbaar.

Het is niet de eerste keer dat Siemens arbeidsplaatsen wil verplaatsen. Eerder kondigde het bedrijf al aan dat eenderde van de 10.000 banen in de softwareontwikkeling op den duur naar het buitenland verhuist. De discussie over de loonkosten in Duitsland wint met de aanstaande uitbreiding van de Europese Unie echter aan urgentie.