Saoediërs stellen VS gerust: wij zorgen voor olie

Saoedi-Arabië zal ervoor zorgen dat er genoeg olie op de wereldmarkt is. Het zal nauw samenwerken met Washington om te voorkomen dat hogere energiekosten de wereldeconomie schaden.

Dat heeft de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten, prins Bandar bin Sultan, gisteren in Washington gezegd.

Prins Bandar zei tegen de pers dat hij de Amerikaanse president George Bush in het Witte Huis de boodschap had overgebracht van kroonprins Abdoellah, de feitelijke regeringsleider van Saoedi-Arabië.

De ontmoeting had plaats op de dag dat de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), waarvan Saoedi-Arabië het belangrijkste lid is, begon met een beperking van de olieproductie met een miljoen vaten per dag. De regering-Bush had die beslissing openlijk gekritiseerd, omdat de toch al hoge brandstofprijzen in de VS daardoor verder dreigen te stijgen.

De Democraten hebben de toon van het debat verscherpt. ,,Ik denk dat de (Amerikaans-Saoedische) relatie is veranderd. De regering realiseert zich dit niet, maar waar het om olie gaat, zijn de Saoediërs niet langer onze vrienden'', zei de Democratische senator Charles Schumer woensdag nog tegen verslaggevers. Eerder had een anonieme functionaris van het Witte Huis gezegd ,,teleurgesteld'' te zijn in de Saoedische houding binnen OPEC, maar ,,dat gegeven verandert de fundamenten van onze vriendschap niet''.