Recessie raakt topmannen niet

De top van het Nederlandse bedrijfsleven heeft nauwelijks te lijden van de economische teruggang. Topmanagers die door de winstdalingen lagere bonussen krijgen, zien in de meeste gevallen hun salarissen stijgen, zodat zij per saldo nauwelijks last hebben van de malaise.

Dat blijkt uit de beloningstrends voor de bestuursvoorzitters van ruim dertig overwegend beursgenoteerde bedrijven, kleinere tot heel grote, die tot nu toe een jaarverslag hebben gepubliceerd. Daaruit komt tevens naar voren dat hogere vaste salarissen, hogere winstbonussen of beide de beloningen blijven opstuwen.

In de inventarisatie zijn alleen contante beloningen meegenomen. Opties, aandelen of gouden handdrukken blijven buiten beschouwing.

De opwaartse trend wordt getemperd doordat grote ondernemingen als KPN, Philips en Aegon, die vorig jaar een krachtige winstgroei lieten zien, de winstbonussen met een jaar vertraging rapporteren.

Zes bestuursvoorzitters kregen vorig jaar minder bonus doordat de winst lager was of zij hun doelen niet haalden. Maar ze zagen hun vaste salaris stijgen, zodat zij niet of nauwelijks in inkomen achteruitgingen. Onder hen zijn Schiphol-directeur G. Cerfontaine, bestuursvoorzitter R. van Iperen van kopieermachinefabrikant Oce, voorzitter P. Elverding van DSM en voorzitter A. Slippens van groothandel Sligro. Eén kreeg minder salaris, maar meer bonus.

Uit het overzicht blijkt dat drie van de 23 bestuursvoorzitters over wie vergelijkbare cijfers beschikbaar zijn hun inkomsten duidelijk zagen dalen. Bij twee, A. Burgmans van Unilever en P. Bakker van TPG, ging het vaste salaris wel omhoog, met respectievelijk 8 procent en 16 procent. Het vaste salaris is de basis voor de winstbonussen.

De opwaartse beloningstrend zit vooral in bonussen die gekoppeld zijn aan de winst. Drie topmanagers die in 2002 geen bonus hadden kregen hem in 2003 wel, onder wie E. Kist (ING) en D. Dunn (ASML). Elf kregen het afgelopen jaar een hogere bonus, onder wie R. Groenink (van ABN Amro), C. Davis (Reed Elsevier), R. van der Bruggen (Imtech) en G-J. Kramer (Fugro).

beloningen: pagina 15