RDM-Technology op rand surseance

Defensiebedrijf RDM-Technology, onderdeel van de RDM-groep, zal zoals het er nu naar uitziet op zeer korte termijn uitstel van betaling aanvragen. Dat heeft RDM-directeur Kier Vis bevestigd.

Het bedrijf op de Heiplaat in Rotterdam, dat deel uitmaakt van de RDM-groep van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, is betrokken bij twee belangrijke materieelprojecten van de landmacht: het lichte verkenningsvoertuig Fennek en het kanon Panzerhaubitze 2000. De contracten voor deze programma's zijn inmiddels overgezet op SP Aerospace and Vehicles in Geldrop, een ander bedrijf binnen de RDM-groep, zo laat directeur Vis weten: ,,Alle contracten en alle middelen zijn overgebracht naar SP.'' Afgelopen woensdag heeft Vis staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap op de hoogte gebracht van het dreigende faillissement van RDM-T. Daarbij heeft Vis de staatssecretaris verzekerd dat Defensie zich ,,geen zorgen'' hoeft te maken over de twee programma's. ,,Alles blijft gewoon doordraaien.''

RDM-Technology verkeert alle langere tijd in grote financiële problemen. Zo werd het bedrijf eerder door de rechtbank veroordeeld wegens niet betaalde rekeningen van 2,6 miljoen euro aan Defensie. En ondanks een voorschot van 26 miljoen euro liep de productie van de Fennek, een Duits-Nederlands samenwerkingsproject dat wordt uitgevoerd door Krauss Maffei Wegmann (KMW) en de RDM-groep, wegens geldgebrek grote vertraging op. Door de financiële problemen dreigde ook al in november het faillissement van RDM-T. Op het laatste moment kon toen een nieuw krediet van 27 miljoen euro geregeld worden. Afgelopen week schreef Van der Knaap aan de Tweede Kamer dat de ,,projectfinanciering'' van de Fennek inmiddels is ,,gegarandeerd.''

Vanmiddag zouden de circa 200 werknemers van RDM-T op de hoogte worden gebracht van de penibele situatie rondom het bedrijf. Ondanks het overbrengen van de defensiecontracten naar SP in Geldrop zullen zoveel mogelijk activiteiten in Rotterdam worden uitgevoerd, zo laat Vis weten. Volgens Vis zal ook ,,het grootste deel'' van de circa 200 personeelsleden van RDM-T door kunnen blijven werken aan de defensieorders. Vanmorgen was de RDM-directeur nog bezig uit te rekenen hoeveel werknemers in dienst kunnen worden gehouden.

De Tweede Kamer heeft inmiddels staatssecretaris Van der Knaap gevraagd opheldering te geven over de nieuwe problemen met RDM. PvdA-Kamerlid F. Timmermans noemt het ,,zorgelijk'' dat Van der Knaap nog deze week vertrouwen in RDM heeft uitgesproken, terwijl het bedrijf ,,heel kort daarna'' dreigt om te vallen.

    • Steven Derix