Ramsj

James Lord: Giacometti. A biography. Paperback, Farrar, Straus and Giroux 2001, van €25,– voor €9,50. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226)

`Lord has written the most moving biography of a modern artist I've read', schreef Walter Clemons over deze biografie uit 1985. Nog altijd een van de beste boeken over Giacometti, vooral dankzij het feit dat Lord de beeldhouwer persoonlijk kende en deel uitmaakte van diens kunstenaarskring in het vooroorlogse Parijs. Bijrollen voor Picasso, Beckett en Sartre, en een omvangrijk gezelschap `flamboyant art dealers, whores, shady drifters, unscrupulous collectors and thieves', zoals de flaptekst het prikkelend formuleert. Ook bij De Boekenmarkt: Dante van R.W.B. Lewis, een weldadig korte (185 bescheiden pagina's) en tegelijk scherpzinnige biografie van de grote Italiaanse dichter. Van €21,20 voor €9,50. Bij Nayler & Co Den Haag is nog een derde bijzondere biografie te vinden: André le Nôtre. Gardener to the sun king van Erik Orsenna, het levensverhaal van de meestertuinman van Lodewijk XIV. Van €21,87 voor €7,95.

René van Stipriaan: Een land om bij te huilen. Buitenlandse schrijvers over Nederland. Paperback, Athenaeum – Polak & Van Gennep 2001, van €13,60 voor €5,99. De Slegte

`De mannen en vrouwen zijn er lelijk, niet op een menselijke manier, maar als vissen, met vissenogen en vissenkoppen. Een bleek en koud ras, mensen met een karakter geduldig als het water, levens vlak als kanalen; het vlees is er waterig', noteerden Edmond & Jules de Goncourt op 8 september 1861 over de Nederlanders. Andere buitenlandse schrijvers die in dit aardige boekje (eerste druk uit 1987) aan het woord komen zijn onder anderen Baudelaire, Melville, Boswell, Klaus Mann en Kundera.

Ivan Kupcik: Münchner Portolankarten/Munich portolan charts. Gebonden, Deutscher Kunstverlag 2000, van €155,– voor €39,90. De Bengel Dordrecht (078–6399291)

De herziene en aangevulde editie van Friedrich Kunstmanns standaardwerk uit 1859, de eerste Europese facsimile-atlas met zogeheten portolaankaarten: zestiende-eeuwse kust- en routebeschrijvingen voor de zeevaart en de voorlopers van de latere zeekaarten. Kunstmann bracht er dertien bijeen – alle gericht op de kust van Noord en Zuid Amerika – en beschreef ze tot in de kleinste details. De nieuwe editie bevat nog tien extra portolanen, afkomstig uit diverse verzamelingen in München. Schitterend boek.

Fred van der Vlugt (introd.): The car of the century. The 100 candidates. Gebonden, Automotive Events 1998, van €35,– voor €4,99. De Slegte

Kleurrijke presentatie van de honderd auto's die in aanmerking kwamen voor de eretitel `car of the century', uitgekozen door een wereldwijde, 135-koppige jury (onder wie maar liefst vier vrouwen!). Uiteindelijk moesten monumenten als de Duesenberg-J uit 1929 en de Packard-12 uit 1932 het afleggen tegen de T-Ford, met op de tweede plaats de Mini. Bij Steven Sterk Utrecht is te vinden: Dwergauto's van Jan de Lange, een rijk geïllustreerd overzicht van de Messerschmitts en Goggomobils die in de jaren vijftig en zestig tevergeefs de strijd aangingen met de alomtegenwoordige Kever. Van €31,50 voor €9,50.

Gerolamo Cardano: Mijn leven. Gebonden, Athenaeum – Polak & Van Gennep 2000, van €34,– voor €13,99.

De Slegte

De Italiaanse renaissancegeleerde Gerolamo Cardano (1501-1576) is niet alleen de uitvinder van de naar hem vernoemde cardanas (een aandrijfas), maar ook de schrijver van een prachtige autobiografie: De propria vita, een boek waarin persoonlijke en intieme details worden afgewisseld met essay-achtige bespiegelingen. Thematische, bijna wetenschappelijke opzet met hoofdstuktitels als `Enige eigenschappen van mijn ouders', `Typerende gewoonten, karakterfouten en dwalingen', `Over mijn gezondheid' en ook `Methoden van lichaamsverzorging' met onder meer een uitvoerig overzicht van zijn dagelijkse maaltijden en een lange lijst van favoriet voedsel (kalfs- en zwijnsborst, tarbot, meloenen, schapenkaas). Jan Lamein zorgde voor de inleiding en de (goede) vertaling.

Nicholas Griffin: Caucasus. In the wake of warriors. Gebonden, Review 2001,

van €27,80 voor €8,50.

De Boekenmarkt Den Haag

Spannend, met veel historische feiten onderbouwd reisverhaal over de Kaukasus en de drie landen die daar tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee ingeklemd liggen: Armenië, Georgië en Azerbajdzjan. Griffin volgt het spoor van Imam Shamil, een legendarische negentiende-eeuwse vrijheidsstrijder die tegenwoordig de grote held is van de Tsjetsjeense rebellen in hun strijd tegen de Russen.

Madhur Jaffrey: De eenvoudige Indiase keuken. Gebonden, Tirion 2002, van €20,90 voor €6,90. Steven Sterk Utrecht

Veertig Indiase recepten voor soepen, voorgerechten, salades en hoofdmaaltijden met kip, eieren, garnalen, lamsvlees en groenten. Alles duidelijk en stap voor stap beschreven door Madhur Jaffrey, expert op het terrein van de Indiase keuken, illustratrice van kinderboeken en ook nog eens (tussen al het koken door) film- en theateractrice. Uitstekende inleiding over de ingrediënten die in de Indiase keuken gebruikt worden.

    • Henk Lagerwaard