Oezbekistan: terreur komt van Al-Qaeda

De Oezbeekse autoriteiten hebben gisteren het terroristisch geweld in hun land van de afgelopen dagen direct in verband gebracht met de terreurorganisatie Al-Qaeda.

In de hoofdstad Tasjkent en de historische stad Boechara, zeshonderd kilometer ten westen van Tasjkent, zijn sinds zondagavond 44 doden gevallen bij terreuracties. Gisteren blies in Boechara een vrouw zichzelf op, waarbij een omstander werd gedood en de vrouw zelf ernstig werd gewond.

Volgens het Russische persbureau ITAR-Tass was de echtgenoot van de vrouw zondag met negen anderen omgekomen bij de explosie van een `bommenfabriek' in Boechara.

Ilja Pjagaj, plaatsvervangend chef-terrorismebestrijding van Oezbekistan, zei gisteren dat de daders van de reeks terroristische aanslagen (vooral op politieagenten) ,,wahabieten zijn die behoren tot een van de afdelingen van de internationale terreurgroep Al-Qaeda''. Wahabieten zijn leden van een strenge islamitische groep in Saoedi-Arabië; in de Oezbeekse context heeft het woord echter, zeker uit de mond van een woordvoerder van de overheid, een zeer negatieve bijklank en wordt het gebruikt voor alle fundamentalisten en vermeende fundamentalisten.

Volgens Pjagaj zijn de aanslagen lang en zorgvuldig voorbereid. De autoriteiten, zei hij, onderzoeken nu of de twintig terroristen die zich dinsdag zelf opbliezen na een urenlange belegering door de politie, Oezbeekse staatsburgers waren of buitenlanders. Een andere dader van een aanslag, die zich na een belegering door de politie woensdag zelf opblies, blijkt conciërge van een moskee in de oude stad van Tasjkent te zijn geweest. De man en de moskee waren nooit opgevallen door radicalisme.

Eerder hadden de Oezbeekse autoriteiten de schuld van de aanslagen gelegd bij de fundamentalistische organisatie Hizb ut-Tahrir, die voor zover bekend niets met Al-Qaeda te maken heeft en tegen het gebruik van geweld is.

President Islam Karimov zei gisteren dat de terroristen de betrekkingen van Oezbekistan met Amerika willen ondermijnen. Oezbekistan – een land dat grenst aan Afghanistan – speelt sinds de aanslagen van 11 september 2001 een belangrijke rol in de `oorlog tegen het terrorisme'. De Amerikanen mogen er gebruik maken van het luchtruim en hebben er een vliegbasis.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft zijn Oezbeekse ambtgenoot in een telefoongesprek Amerikaanse hulp bij het onderzoek naar de aanslagen aangeboden.