`Met 1 miljard omzet naar de beurs'

Kranten- en boekenbedrijf PCM komt in handen van de investeerder Apax. Het bedrijf moet de komende jaren sterk groeien voor een beursgang. ,,We willen naar een omzet van 1 miljard euro.''

Anderhalf jaar geleden kwam Theo Bouwman binnen. Zijn belangrijkste opdracht van de raad van commissarissen was het vinden van een nieuwe eigenaar voor kranten- en boekenconcern PCM. Het Amsterdamse bedrijf, dat vier van de vijf landelijke dagbladen uitgeeft, wil minder afhankelijk van kranten worden. Maar het kapitaal daartoe ontbreekt. Bovendien willen drie aandeelhouders hun belang verzilveren. De Britse investeringsmaatschappij Apax is uitverkoren om 63 procent van de aandelen te kopen. De Britten willen PCM naar de beurs brengen. Maar dan moet PCM wèl groeiperspectieven hebben. Anders zijn toekomstige beleggers niet te paaien voor een aandeel PCM.

U heeft samen met Apax een businessplan opgesteld. Hoe ziet dat eruit?

,,Dat plan loopt tot en met 2007. Willen we voldoende groot zijn voor een beursgang dan moeten we naar een omzet van 1 miljard euro. Dat betekent dat we eens de helft van de huidige omzet erbij moet komen.

,,Het grootste deel daarvan zal door overnames gebeuren, met name op het terrein van educatieve uitgaven en vakinformatie. Maar er moet ook groei uit de kranten komen. Op termijn herstelt de advertentiemarkt. En daarnaast wil ik dat de totale oplage van de PCM-dagbladen zich stabiliseert op het huidige niveau.''

Apax wil het rendement verbeteren. Groei van het bedrijf kan daartoe een middel zijn. Maar hoe zit het met kostenbesparingen?

,,Het is duidelijk dat de kosten nog verder omlaag moeten. Het is nog steeds binnen PCM mogelijk om goedkoper te kunnen werken. Eerder heb ik al gezegd dat er eind dit jaar 150 mensen minder op de loonlijst moeten staan.''

Apax zal een deel van de investering als schuld op de balans van PCM zetten. Eind dit jaar zou PCM na tien jaar schulden juist weer te voorschijn komen als een schuldenvrij bedrijf. Dat is dan direct weer verdwenen. Is dat wenselijk?

,,Wij hebben voorafgaand aan de onderhandelingen een plafond gesteld aan de schuld. Welk bedrag dat is, zeg ik niet. Normaal met dit soort transacties is een schuld van zes keer het bedrijfsresulaat. Wij zitten daar aanzienlijk onder. We zitten daarom straks met een `gematigde' schuld.''

Trouw en het Algemeen Dagblad zitten al enige tijd in de gevarenzone. Is er iets afgesproken over deze kranten met Apax?

,,Apax staat achter de plannen die we met deze twee kranten hebben. Toegegeven, over het AD waren ze aanvankelijk aarzelend. Maar we hebben ze kunnen overtuigen van onze bedoelingen. De plannen die er met Trouw liggen zijn allebei drie-jaren-plannen. Maar het is niet zo dat Apax na drie jaar de vrije hand krijgt met deze twee kranten.''

Het management zal straks participeren in het bedrijf om de belangen van Apax en management gelijk te schakelen. Hoe ziet die regeling eruit?

,,We hebben er gisteren voor het eerst over gesproken. Heel bewust hebben we dat niet eerder gedaan omdat het de oordeelsvorming kan beïnvloeden. We wachten nu het voorstel van Apax af.''

Apax benoemt twee commissarissen. Een Brit van Apax en naar verluidt de Nederlander Joop Krant, medeoprichter van zakenbank Kempen & Co. Klopt dat?

,,Het is niet onwaarschijnlijk dat Krant commissaris wordt. En waarschijnlijk wordt Stephen Grabiner, de man die deze transactie voor Apax begeleidt, ook toezichthouder.''

    • Mark Houben