Kleine zalen klagen over fonds FPPM

De kleine theaters van Noord-Holland hebben kritiek op de werkwijze van het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM). Door te rigide eisen van het fonds zouden zij subsidies mislopen.

Dat schrijft het Noord-Hollands Overleg Kleinschalige Theaters (NOKT) in een brief die maandag aan de FPPM wordt aangeboden. Op die dag wordt het tweejarig bestaan van het fonds in Den Haag gevierd met een evaluerende `reset-bijeenkomst' met staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur). In de brief schrijft het NOKT: ,,Twee jaar FPPM zijn voor veel kleine theaters twee jaar van onzekerheid en geven tot op heden weinig vertrouwen op de toekomst.''

Het FPPM is in 2002 opgericht om de theaters te stimuleren in betere marketing, samenwerking en een veelzijdiger programmering. Met de komst van de FPPM, dat jaarlijks zeven miljoen euro uitdeelt, verdwenen wel allerlei regelingen die door de kleine podia als flexibeler en overzichtelijker werden ervaren. Programmeurs moeten nu per project geld aanvragen, ze kunnen niet meer achteraf geld krijgen om het gat in de begroting te dichten. De programmeurs bepalen niet langer zelf hoe ze hun geld uitgeven maar moeten dit voorleggen een commissie van deskundigen van het Fonds. Eerder klaagde de popppodia en de zalen voor kamermuziek al over het fonds.

Volgens Henk Dekker van het NOKT komen in de nieuwe regelgeving klein theaters slechter aan bod. In de NOKT-brief schrijft hij: ,, Moeilijk voor de kleinschalige theaters is het uitwerken van ingewikkelde meerjarenplannen die ze verplicht zich te binden met andere theaters. Dit kost uren van professionaliteit dat weinig met gevoel van theater te doen heeft, maar meer voor zakelijk gevoel, voor marketing.'' Dekker is programmeur van de Theaterkerk te Wadway (80 stoelen): ,,Wij drijven voornamelijk op vrijwilligers. Daardoor kunen we niet voldoen aan de eisen van het fonds, als bijvoorbeeld de samenwerking met andere theaters. Samenwerken is bovendien vaak onmogelijk omdat we juist allemaal anders en flexibel programmeren.'' Het fonds wees twee keer achter elkaar een aanvraag van Dekker af.