Invallen bij DHKP/C

Bij politieacties in Nederland, Turkije, Duitsland, Italië, België en op de Filippijnen zijn 53 mensen aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten. De mensen zouden banden onderhouden met de linkse Turkse groepering DHKP/C. In Nederland zijn geen mensen aangehouden. Wel werden invallen gedaan op vijf adressen in Amsterdam, Etten-Leur en Maassluis. Hier zijn computers, cd-roms, telefoonkaarten, videobanden, mobiele telefoons, sim-kaarten en documenten in beslag genomen.

De invallen in Nederland werden gedaan op verzoek van Italië, dat het onderzoek tegen de groepering uitvoert samen met Turkije en Duitsland.

DHKP/C werd in 1978 opgericht als Devrimci Sol (doorgaans afgekort tot Dev Sol), een splinterorganisatie van de Turkse Revolutionaire Jeugd en staat op de lijsten van terroristische organisaties van de VS en de EU. Na interne twisten werd DHKP/C gevormd, wat staat voor Revolutionaire Volksbevrijdingspartij/Front. De groep is marxistisch-leninistisch, volgens het terrorismerapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, en is sterk gekant tegen de VS, de NAVO en de Turkse overheid.

De acties van Dev Sol richtten zich vooral tegen Turkse officieren van inlichtingendiensten en het leger. Later werden ook Amerikaanse militaire bases in Turkije aangevallen, en werd onder meer een Turkse zakenman vermoord. Voor deze moord zou gisteren in België een vrouw zijn gearresteerd. In 2001 heeft DHKP/C zelfmoordaanslagen gepleegd op politieagenten. Sinds 2002 heeft de groepering geen aanslagen meer gepleegd.