`In Nederland plegen we geen geweld'

Onder meer in Etten-Leur deed de politie gisteren invallen bij sympatisanten van een linkse Turkse groepering. ,,Ze hebben al mijn boeken meegenomen, die hufters.''

Amper een halve dag na een grootschalige inval door de politie zijn er nauwelijks nog sporen zichtbaar in de woonkamer van de familie Dutkusu aan de Belaard. Ze wonen in een doorzonwoning in het Brabantse Etten-Leur. Het geforceerde slot van de voordeur is vervangen. De boekenkast in de woonkamer is wel leeg. ,,Ze hebben al mijn boeken meegenomen, die hufters,'' zegt Ferhat Dutkusu (46).

Dutkusu is metaalbewerker van beroep, maar hij voelt zich even een terrorist. ,,Dat zijn we niet. Je zou haast terrorist willen worden na zo'n actie,'' zegt zijn vrouw Necmiye (43) geëmotioneerd. ,,Ik ben nog nooit zo vernederd in mijn leven zegt ze.'' ,,Ze hebben me geslagen,'' zegt haar man Ferhat. Hij laat een schaafwondje aan zijn rechter knie zien. Zijn huisarts heeft hem na zijn verzoek de ,,mishandeling'' officieel vast te leggen heengezonden met een recept voor pijnstiller, vertelt hij aan zijn gasten die hun steun komen betuigen.

Bij Dutkusu en op enkele andere adressen in Nederland deed de politie gisteren invallen. Niemand werd aangehouden. Wel werden computers, cd-roms, videobanden, mobiele telefoons, prepaid telefoonkaarten, simkaarten en documenten als boeken en krantenknipsels in beslag genomen. Ze zullen worden overhandigd aan de Italiaanse politie. Italiaanse autoriteiten verdenken een actieve eenheid van de DHKP/C van betrokkenheid bij een tiental moorden en aanslagen, die in Turkije zijn gepleegd in de periode 1990 tot en met 1999. De DHKP/C is in Italië en Duitsland als terroristische organisatie verboden. De groep staat sinds mei 2002 ook op de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie. In Nederland houdt de organisatie kantoor in Amsterdam.

,,We waren niet op zoek naar personen,'' licht W. de Bruin van het Landelijk Parket toe. ,,We zochten naar bewijzen van decodering.'' Nederlandse leden van de organisatie zouden volgens het rechtshulpverzoek van de Italianen verantwoordelijk zijn voor het coderen van het berichtenverkeer van de organisatie.

,,Ze kwamen met veel kabaal naar binnen'', vertelt Dutkusu, terwijl een jonge vrouw thee serveert aan gasten. Hij had meteen door dat het om de politie ging. ,,Ze riepen `terrorist, terrorist' en liepen de trap op. Ik werd meteen op de grond gewerkt toen ik de deur van mijn slaapkamer opendeed.'' Zijn vrouw en zesjarige zoon werden een uur lang in een andere slaapkamer vastgehouden, terwijl bij Dutkusu, die zo'n dertig jaar in Nederland woont, zijn pyjama werd uitgetrokken.

Naar eigen zeggen kreeg hij meerdere klappen toen hij wilde kijken hoe zijn gezin een ,,gijzeling in eigen huis'' onderging. Het arrestatieteam vertrok weer vrij snel, nadat de woning veilig werd geacht voor nationale rechercheurs. Het gezin moest in de keuken wachten totdat de rechercheurs in burger om negen uur weer vertrokken, met medeneming van allerlei dozen met spullen.

Dutkusu en zijn vrouw bezweren dat ze geen strafbare feiten hebben gepleegd. Ze hebben ook geen contact met militanten van de organisatie. ,,We zijn slechts sympathisanten,'' zegt Necmiye. ,,Mag dat dan niet? Mag een mens geen idealen hebben?'' DHKP/C wil de 'fascistische' Turkse regering omver werpen en die door een marxistisch bewind vervangen.

Onder de gasten van de familie Dutkusu is ook plaatsgenote Ayten Akkaya (42). Ook haar voordeur werd vanochtend op hetzelfde tijdstip opengetrapt. Ze is de enige van de drie gezinnen die openlijk toegeeft lid te zijn van de organisatie. Haar deur staat altijd open voor medeleden, zegt ze. ,,Wat kan een huisvrouw als ik nog meer doen dan onderdak bieden aan leden en ze eten geven.''. Ze heeft weleens leden uit andere landen op bezoek. Akkaya informeert niet, zegt ze, naar hun activiteiten. Ook ze ontkent `strafbare handelingen' te plegen voor DHKP/C. Evenals de Dutkusu's eist ze excuses van de Nationale Recherche. ,,Nou zullen de buren denken dat we echt terroristen zijn.''

Een 36-jarige magazijnwerker, die ook werd ook `bezocht', is er van overtuigd dat de politie op zoek was naar personen. ,,Ze vroegen of ik ene Avni Er kende,'' vertelt hij in een cultureel centrum dat als verzamelpunt dient van DHKP/C. Deze verbindingsman Er werd in Italië aangehouden. Er is ook een bestuurder van de Nederlandse tak van DHKP/C aanwezig in het centrum. Hij is verbaasd, zegt hij, over de Nederlandse betrokkenheid bij de internationale actie. ,,Ons strijdtoneel is Turkije, daar doen we aan gewelddadige acties. In Nederland lichten we slechts de publieke opinie in.''

    • Ahmet Olgun