`Ik voel nu hoe Hij heeft geleden'

Een groep van honderd christenen bezocht gisteravond de première van `The Passion of the Christ' in Veenendaal en was diep onder de indruk. ,,Ik besef nu hoeveel er nodig is om het goed te maken tussen mij en God.''

Gisteravond ging in 97 zalen The Passion of the Christ in première. Mel Gibsons film over de laatste twaalf uur van het leven van Jezus heeft al voor de eerste vertoning voor veel ophef gezorgd. De film zou antisemitisme aanwakkeren en te gewelddadig zijn.

In het Hofpleintheater in Veenendaal is men op het ergste voorbereid. Het personeel heeft instructies gekregen voor het geval er bezoekers gereanimeerd moeten worden. De zaal in het theater was bijna in één keer uitverkocht aan een groep van honderd christenen. Zij zijn afkomstig van elf verschillende protestantse kerken die zich voorbereiden op het geven van nazorg aan bezoekers van de film.

De nazorg in Veenendaal is een lokaal initiatief. Ook landelijk wordt aandacht geschonken aan The Passion. Oswin Ramaker van de interkerkelijke organisatie Agape richtte een speciaal platform op. ,,Om de vragen die de film op kan roepen over het Bijbelverhaal geven we informatie. Volgens veel media proberen wij te evangeliseren maar dat ontraden wij juist. In bijna alle bioscopen is reclame te zien voor het Platform, maar het initiatief ligt bij de bezoeker zelf.

''Coördinator in Veenendaal is Hans Waagmeester. ,,The Passion is een hele speciale en indrukwekkende film. Het is belangrijk om een plek te creëren waar men zich na de film terug kan trekken, waar je even tot jezelf kunt komen en je verhaal kwijt kunt. Vanavond worden wij samen nog eens met de neus op de feiten gedrukt.''

Voor de film is de sfeer in de zaal gespannen en afwachtend. Na de film heerst doodse stilte. Niemand is tijdens de film weggelopen of onwel geworden.

,,Ik vond de film erg indrukwekkend,'' vertelt de 40-jarige Koos Berg uit Veenendaal. ,,Het gevoel dat Hij zo erg geleden heeft komt erg op me af. Ik besef nu hoeveel er nodig is om het goed te maken tussen mij en God.'' Hoewel Berg van mening is dat het Bijbelverhaal wat zwaar is aangezet, acht hij de kans groot dat Jezus' laatste uren daadwerkelijk zo geweest zijn.

De 36-jarige Jacolien van Vrouwerff uit Ommeren is aangeslagen. ,,Het idee dat Jezus zoveel heeft geleden is misselijkmakend. Ik was erop voorbereid door alle verhalen, maar dit is toch heel echt. De woorden uit de Bijbel krijgen nu betekenis. Na deze beelden besef ik pas echt wat bijvoorbeeld het woord `verbrijzelen' betekent'', vertelt ze. Van Vrouwerff had de afgelopen dagen het evangelieverhaal nog eens herlezen. ,,De film is erg letterlijk. Er zijn volgens mij geen dingen die niet kloppen.''

,,Ik vond het boek beter,''stelt Robin Post uit Veenendaal, 28 jaar. ,,De setting van de film was erg goed, maar ik had bijzonder veel moeite om in Jim Caviezel, na zijn rol als soldaat in The Thin Red Line, Jezus te zien. De film concentreert zich bovendien op het lijden, daardoor zie je te weinig van hoe hij tijdens zijn leven was.'' Post, zelf christen, kan zich voorstellen dat een niet-christen niet zou weten waarom hij het erg zou moeten vinden: ,,Er wordt geen basis van sympathie voor Jezus opgebouwd.'' Hij verwacht dat er behoefte aan nazorg komt, enerzijds vanwege de heftige beelden van de geseling, anderzijds ook om te zorgen voor volledig begrip van het verhaal. ,,Ik kan me voorstellen dat een niet-christen er geen reet van snapt.''

De 64-jarige Arend van Londen uit Veenendaal vindt de film helemaal niet waarheidsgetrouw. ,,The Passion is te bloedig en te gewelddadig. Een gewoon mens was allang dood geweest bij zulk soort geselingen,'' vindt hij. Van Londen is christelijk maar zegt dat het Bijbelverhaal een stuk minder bloederig is. ,,In de Bijbel staat niks over die stukken vlees die tijdens de geseling uit Jezus'lichaam worden gerukt. Dat werd vroeger echt niet zo gedaan.''

Jacolien van Vrouwerff vindt de film niet uitgesproken antisemitisch. ,,Het is misschien voor joden erg gevoelig maar je ziet heel duidelijk dat Jezus van alle kanten wordt verlaten, niet alleen door de joden. Niemand hoeft wat mij betreft naar hen te wijzen, want kijk nou eens hoeveel haat er overal is!'' De 26-jarige Sonja van Dijk kan zich voorstellen dat joden vinden dat Gibson antisemitisme propageert, maar: ,,Het is geschiedenis, het is gebeurd.'' De 46-jarige Stef Andis zegt: ,,Sec beschouwd waren het de joden. Daarachter is het de mensheid die Jezus gekruisigd heeft. Daar hoor ik zelf bij.''

    • Lotte de Wit