Human Rights Watch: gruwelijkheden in Darfur

De Soedanese regering maakt zich schuldig aan een ,,verschroeide-aardecampagne'' van moord, verkrachting en plundering onder Afrikaanse inwoners van de westelijke regio Darfur, zo heeft de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag in een rapport onderstreept. Volgens het rapport, getiteld `Darfur in vlammen, gruwelijkheden in West-Soedan', zijn meer dan een miljoen mensen in Darfur ontheemd en groeit hun aantal met de dag. De ontheemden worden naar steden en kampen verplaatst, waar ze verder worden belaagd.

In Darfur voeren regering en Arabische milities oorlog tegen etnisch-Afrikaanse rebellen. De burgers die doelwit van regeringstroepen en milities vormen, zijn eveneens Afrikanen. In tegenstelling tot de andere oorlog in Soedan, tussen het islamitische noorden en het niet-islamitische zuiden, zijn beide kanten in Darfur islamitisch.

Een afgezant van de Verenigde Naties die zojuist in Darfur is geweest, Daniel Augsburger, sprak gisteren in Genève van etnische zuivering, vergezeld van ,,talrijke gruwelijkheden''. Hij zei getuige te zijn geweest van ,,collectieve verkrachtingen, systematische plunderingen, van de verwoesting van dorpen en de toepassing van een politiek die de inwoners dwingt te vluchten''. ,,Er is een plan; de bevolking is als specifiek doelwit gekozen'', zei hij. Augsburger was van 12 februari tot 26 maart in Darfur in verband met een noodhulpmissie.

In het buurland Tsjaad zou deze week vredesoverleg beginnen tussen de regering en vertegenwoordigers van rebellenorganisaties in Darfur. Maar Tsjadische bemiddelaars zijn er nog niet in geslaagd beide delegaties onder één dak te krijgen.

De Soedanese regering heeft de oppositiepartij van de deze week aangehouden ex-sterke man Hassan al-Turabi gisteren tijdelijk verboden actief te zijn. Volgens hoge Soedanese regeringsfunctionarissen is het leiderschap van de partij, het Volkscongres, betrokken bij een eerder deze week gemelde samenzwering tot een staatsgreep in Khartoum.

Er zouden bij de partij lijsten zijn gevonden met de namen van hoge regeringsfunctionarissen die op de nominatie stonden te worden vermoord. Ook zouden aanvallen op olieraffinaderijen en legerinstallaties zijn gepland.

Inmiddels zijn tientallen mensen – onder wie verscheidene afkomstig uit Darfur – gearresteerd op beschuldiging van een rol in deze samenzwering.