Het beeld

,,Ja, Job, dat was even schrikken daar in Den Haag!'', begon anchorman van het NOS Journaal Philip Freriks z'n relativerende crosstalk met de parlementair redacteur. In het achtuurbulletin werd de alarmfase van code Oranje naar code Groen teruggedraaid, want de vrouw die op VVD-leider Jozias van Aartsen was ingereden bleek toch geen terrorist te zijn. De bouwvakker die haar, naar zijn zeggen, zo'n tien minuten had vastgehouden, maar weer had losgelaten omdat de politie maar niet kwam, beschreef haar als ,,kantoorvrouw, net type voor de rest''. Ze was erg in de war en riep steeds: `Ze willen me doodmaken!'

Het NOS Journaal besloot de soundbite van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, in het zesuurbulletin nog prominent aanwezig, uit die achtuureditie weg te laten. Verhagens analyse dat de gebeurtenis paste in ,,een toenemende tendens waarbij het vrije woord en de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt'', gevolgd door een verwijzing naar columnist Paul Cliteur, leek een beetje voorbarig te zijn geweest. Wie bang is doodgemaakt te worden kan wel eens plankgas geven, als hij een belangrijk iemand gefotografeerd ziet worden. Er zijn tenslotte wachtlijsten in de psychiatrie.

Maar in het tienuurjournaal was het oude citaat van Verhagen weer in volle glorie terug. ,,Voortschrijdende inzichten'' heet dat in de politiek, zo leerden we eergisteren van minister Donner. En weer speelde Nova een sleutelrol, zelfs bij de aanhouding van de inmiddels als Frederique de J. aangeduide 41-jarige inwoonster van Enschede. De redactie van Nova was immers aan het eind van de middag `gebombardeerd' met e-mails van haar, waarin ze hoopte dat Van Aartsen goed geschrokken zou zijn. Ze was, volgens Nova, naar Den Haag gekomen om daar een auto te huren. En toen ze Van Aartsen daar zag staan op het gazon, wist ze dat hij ,,exactly the target'' was dat ze zocht. Drie dagen eerder had mevrouw De J. ook al een mail aan Nova gestuurd met het onderwerp `moordaanslag'. Daarin stelde ze: ,,In een land waar ze zo met mensen omgaan kan ik niet leven. Dus dan wordt het maar moord.'' Jammer dat Nova niet meldt hoe de auteur vond dat er in dit land met welke mensen omgegaan werd. Asielzoekers? Bejaarden? Columnisten? Volgens Nova-presentatrice Clairy Polak komen er dagelijks tientallen van dat soort mails en faxen binnen bij de redactie, maar nu hadden ze toch maar de politie gewaarschuwd.

Tientallen per dag. Het geeft aan hoe belangrijk televisie wordt gevonden en hoe groot de verantwoordelijkheid is bij de verslaggeving over zulke incidenten. Met name Netwerk en Nova tendeerden gisteren wel erg snel mee met Verhagen. Alvorens te besluiten dat de auto van links kwam, of dat alle politici en andere bekende Nederlanders twee lijfwachten nodig hebben, of dat er een wet moet komen die een RIAGG-verklaring bij het huren van een voertuig verplicht stelt, zou je misschien toch even rustig op de psychiater moeten wachten. En alvast objectief gaan meten hoe lang de politie er in Den Haag over doet om het Lange Voorhout te bereiken.

    • Hans Beerekamp