`Heilig' gras dankzij Engelse klei

Op het tennistoernooi van Den Bosch groeit dit jaar `heilig' gras. Na klachten van de profspelers die de banen in het Autotron te zacht vonden, klopte de organisatie vorig jaar aan bij de terreinknechten van het prestigieuze Wimbledon. Na overleg werd besloten om de speciaal gemaakte Engelse klei te importeren naar Brabant. En zo groeit op één van de tennisbanen van het Nederlandse toernooi gras op klei in plaats van op zand.

Volgens toernooi-directeur Marcel Hunze werd in het verleden simpelweg aangenomen dat in Nederland grastennis op zandgrond werd gespeeld. Nooit werd overwogen om de ondergrond te veranderen. Tot vorig jaar. ,,We zijn naar Londen gegaan om eens te praten. Daar werden we met open armen ontvangen. Ze bleken zeer bereidwillig om ons te helpen'', stelt Hunze. ,,De bouwers van Wimbledon hebben in Den Bosch een baan aangelegd.''

Vooralsnog wordt de `Wimbledonbaan' alleen nog maar gebruikt voor het dubbelspel, maar als de ervaringen goed zijn, zullen volgend seizoen het centre court en baan 1 ook worden verbouwd. De grasbanen op kleigrond kosten circa zestigduizend euro per stuk. Het grootste voordeel van klei ten opzichte van zand is dat de bal hoger stuit omdat de ondergrond harder is. Bovendien is kleigrond ook slijtvaster. Na een paar dagen zijn de huidige grasbanen van Den Bosch bijna niet meer te bespelen, terwijl op Wimbledon veertien dagen achtereen kan worden getennist.

Sjeng Schalken, de Nederlandse titelverdediger in Den Bosch, ziet het experiment met de kleigrond wel zitten. ,,Dit kan een groot pluspunt voor het toernooi gaan betekenen'', meent de kopman van het Nederlandse Davis-Cupteam. ,,De omschakeling van het gras in Den Bosch naar Wimbledon is toch lastig. Misschien dat andere tennissers in de toekomst sneller naar Nederland komen. Ik denk dat ik dit jaar wel een paar keer op de nieuwe baan zal gaan trainen voordat ik naar Wimbledon ga.''