Eoin Colfer geeft zijn meisje een paarse ziel

Als de Ierse schrijver Eoin Colfer zelfs puberjongens aan het lezen krijgt, dan moeten zijn boeken wel iets bijzonders zijn. Zijn science-fictiontrilogie Artemis Fowl – door Colfer zelf omschreven als Die Hard in elfjesland – was in ieder geval razend populair. Nu is er De Wenslijst. Is het bijzonder?

Als het meisje Megg Finn samen met de onbenullige Belch Brennan bij een oude man inbreekt om hem te beroven, loopt de situatie uit de hand en vinden ze de dood bij een gasexplosie. Brennan gaat naar de hel. Maar Finn stelt Petrus en Beëlzebub voor een raadsel; mensen met een rode ziel gaan naar de hel, mensen met een blauwe ziel naar de hemel, maar de ziel van Megg Finn is paars. Om haar lot te beslechten wordt ze teruggestuurd naar de aarde. Om in de hemel terecht te komen moet ze de oude man helpen zijn laatste wensen te verwerkelijken. Maar Beëlzebub stuurt de verdorven geest van Brennan – versmolten met de geest van zijn eveneens geëxplodeerde pitbull – op haar af om haar ziel voor de hel te winnen.

Dit bijbelse sprookje nu heeft Colfer doorspekt met sciencefiction. Vooral de handlangers van de duivel hebben beschikking over vernuftige computertechnologie. Helaas, want de buitenaardse wezens en technische wonderen zijn er door Colfer zo bijgesleept dat ze alleen maar afleiden. Colfer is ook niet consistent. Brennan en de duivelse `megabytekabouter' die hem vergezelt, denken dat ze het meisje kunnen vinden bij haar stiefvader, omdat ze wraak op de agressieve dronkelap wil nemen. Maar waarom zou ze dat doen als ze daarmee haar ziel in gevaar brengt? Toch krijgt Brennan gelijk.

Tussen alle onzin door is wel duidelijk dat Colfer prachtig schrijven kan. De manier waarop het meisje wraak neemt op haar stiefvader (`waarschijnlijk de meest waardeloze, walgelijke nietsnut die ooit met zijn eigen zweet aan een sofa is blijven plakken') is pijnlijk en tegelijkertijd hilarisch beschreven. Ook de passages waarin het meisje Finn bezit neemt van het oude lichaam van de man zijn zo geschreven dat je het gelooft. Alleen jammer dat het meisje dan toch op een ander moment haar arm in het oor van de man moet steken om aan zijn hersens te peuteren.

Eoin Colfer: De Wenslijst. Vert.: Maarten Polman. Vassallucci, 200 blz. €13,95

    • Monique Snoeijen