Een stem voor vrede in verdeeld Sri Lanka

Vandaag heeft Sri Lanka een nieuw parlement gekozen. Om te voorkomen dat burgers meerdere keren hun stem uitbrengen, krijgen ze met een markeerstift een stipje op hun pink gedrukt nadat ze hun biljet in de stembus hebben gedeponeerd.

De verkiezingen spitsen zich toe op de tweestrijd tussen de twee grote politieke aartsrivalen van het land, president Kumaratunga en premier Wickremesinghe.

Kumaratunga vindt dat de premier veel te veel concessies heeft gedaan in de vredesbesprekingen met de Tamil Tijgers en heeft daarom de verkiezingen vervroegd in de hoop dat Wickremesinghe zijn parlementaire meerderheid kwijt raakt. Op die manier zou zij af zijn van het ongelukkige `samenwonen' met haar politieke tegenstander en de onderhandelingen met de Tamil Tijgers onder eigen regie kunnen voeren. Overigens is ook aan de zijde van de rebellen een scheuring opgetreden, waarbij de commandant in het oosten van het land zich heeft afgescheiden van de hoofdmacht. (Foto Reuters)