Canada ruziet met Denen over rots

Het is een piepklein rotsje, iets meer dan één vierkante kilometer groot, maar het is de kern van een diplomatiek conflict tussen Canada en Denemarken. Hans Island ligt tussen Groenland en het Canadese Ellesmere Island en werd in 1973, toen de grens officieel werd getrokken, door de landmeters genegeerd, omdat de apparatuur voor een precieze meting ontbrak. Aanvankelijk was dat niet zo erg. Niemand leek zich om de steenklomp te bekommeren. Maar dat veranderde toen bleek dat onder de Noordzee bij Noorwegen olie lag, en niet zo'n beetje ook.

Ineens kreeg Denemarken belangstelling voor Hans Island. Je weet maar nooit, moet de regering gedacht hebben. De Deense vlag werd (vermoedelijk in 1988) op het eilandje geplant en daarmee was de zaak wat de Denen betreft beklonken. Canada dacht daar echter anders over en verving de Deense vlag door een Canadese. Sindsdien wisselt het eiland tijdens de schaarse zachte zomers (de enige keren dat het per schip bereikbaar is) van vlag. De Denen laten altijd een paar flessen Deense jenever achter, de Canadezen verwelkomen vervolgens de tegenpartij met flessen whisky.

De grap is uitgegroeid tot een transatlantisch relletje. ,,Volgens ons is Hans Island Deens territorium'', zei Peter Taskö-Jensen van het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken deze week. In Canada spreken ze er schande van. Het plaatsen van de vlag wordt uitgelegd als een schending van Canadees territorium. Taskö-Jensen heeft gezegd dat de beide landen er aan de onderhandelingstafel wel uit zullen komen. En de Canadese ambassade in Kopenhagen probeert de zaak te sussen. ,,Het is daar te koud en de relatie tussen Canada en Denemarken is te warm om er een conflict van te maken'', aldus een Canadese diplomaat.