Bosnische Kroaten aangeklaagd

Vijf Bosnische Kroaten hebben deze week te horen gekregen dat ze wegens oorlogsmisdaden zijn aangeklaagd door het Joegoslavië-tribunaal. Gisteren meldde Valentin Coric, tijdens de Bosnische oorlog minister van Binnenlandse Zaken van `Herceg Bosna', dat hij een aanklacht heeft ontvangen. Herceg Bosna was de in 1993 eenzijdig uitgeroepen `republiek' van de Kroaten in Bosnië. De toenmalige premier van Herceg Bosna, Jadranko Prlic – van 1996 tot 2001 minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië – is eveneens aangeklaagd, net als zijn toenmalige minister van Defensie en twee oud-militieleiders. De vijf worden beschuldigd van misdrijven jegens Bosnische moslims, maar ook van samenwerking met de toenmalige regering van de Kroatische president Tudjman, met het doel de grenzen te wijzigen en Herceg-Bosna bij Kroatië aan te sluiten. De vijf reizen maandag naar Den Haag.