Beurs schrap voor arbeidsmarkt VS

Aandelenbeleggers op de Europese effectenbeurzen begonnen vanmorgen de dag in de hoop dat het aantal banen in de VS fors is gegroeid. De maandelijkse publicatie van de werkgelegenheidsontwikkeling in de VS zou pas tegen het einde van de middag worden gepubliceerd. Analisten hielden rekening met een toename van ruim 100.000, na een tegenvallende groei van 21.000 banen in februari.

Gisteren waren er meevallende cijfers over de Amerikaanse bedrijvigheid, en sloot Wall Street iets hoger. Dat gaf moed op de Europese beurzen, die alle licht hoger stonden tegen het middaguur. In Amsterdam stond de AEX-index 2,4 punt, of 0,7 procent, hoger op 344,86 punten.

Vooral Philips en Ahold trokken de graadmeter. Het elektronicaconcern won 1,8 procent op 24,34 euro. Een aandeel Ahold kwam op 7 euro en werd zo een eurodubbeltje duurder. Beide fondsen reageerden op hogere koersen van branchegenoten in de VS.

Ook ING steeg flink, met 2 procent, anders dan ABN Amro, dat slechts 0,3 procent toevoegde.

De Midkap-index kwam nauwelijks van zijn plaats en schommelde rond 397 punten. Océ hielp de graadmeter een handje met een koersstijging van 1,3 procent. De printerfabrikant maakte bekend goede zaken te doen met zijn nieuwe digitale printsystemen.

Elders in Europa gaven de beursbarometers een eender beeld. De CAC-40 index in Parijs en de DAX-index in Frankfurt groeiden 0,4 procent. De Londense FTSE-index boekte een plusje van rond 0,1 procent.

De euro noteerde 1,2330 dollar, iets minder dan de 1,2350 dollar van gisteren.

Voor aandelenhandelaren op de beurzen in het Verre Oosten was het een mooie dag. De indices van de meeste Aziatische beurzen gingen met hogere slotstanden het weekeinde in.

In Tokio, waar verreweg de meeste effectenhandel in de regio plaatsheeft, klom de beursgraadmeter ruim 1,1 procent. De Nikkei-index kwam uit op 11.815,95 punten, 132,53 punten meer dan de vorige dag. Vooral de autobranche was in trek. Het aandeel Nissan steeg bijna 2 procent.

De beursbarometer in Hongkong sloot op een plus van 0,4 procent. In Seoul sierde eveneens een plusje (0,1 procent) de borden.

Enige dissonant was de beurs in Sydney. De All Ordinaries leverde 0,2 procent in.