Berger voert akkoord 1996 uit

De Guatemalteekse president Oscar Berger gaat het leger de komende twee maanden terugbrengen van 27.000 soldaten naar 15.500, en het budget voor defensie ten dele besteden aan gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur. Hiermee zal worden begonnen met een van de belangrijkste voorwaarden van de vredesakkoorden uit 1996, de ontmanteling van het leger.

Waarnemers van MINUGUA, de permanente vredesmissie van de Verenigde Naties in Guatemala die toeziet op de implementatie van de vredesakkoorden, noemden de stap van Berger gisteren de ,,belangrijkste beleidswijziging'' in decennia. De VN-missie had de afgelopen jaren veel kritiek op vorige regeringen. Zo verhoogde president Alfonso Portillo het budget van het leger tot een niveau dat gelijk was aan dat in de laatste jaren van de burgeroorlog (1960-1996). Ook heeft zijn regering te weinig gedaan om de moord op en verdwijning van meer dan 200.000 burgers tijdens de burgeroorlog op te lossen, zo meent MINUGUA.

De stap van Berger, die in januari aantrad en beloofde haast te maken met het uitvoeren van de vredesakkoorden, ,,houdt rekening met het feit dat er van de politiek in dit land een grotere vrijheid wordt vereist om geld te spenderen aan andere belangrijke zaken als onderwijs, gezondheid en openbare veiligheid'', aldus MINUGUA in een verklaring.

Volgens oud-generaal Otto Perez, Bergers defensieadviseur, komt het Guatemalteekse leger nu op een sterkte die vergelijkbaar is met andere Centraal-Amerikaanse landen. Naast halvering van het leger zullen ook dertien van de zestig militaire bases worden gesloten. Een deel van het budget voor defensie, 162 miljoen dollar, zal de komende vier jaar worden uitgegeven aan het gedwongen ontslag van de militairen, de rest gaat naar andere sectoren.

In Guatemala werd verheugd gereageerd op de aankondiging van Berger. Nobelprijswinnares Rigoberta Menchu, die als onafhankelijke adviseur toeziet op de naleving van de vredesakkoorden in het land, zei dat dit ,,een fundamentele invloed zou hebben op de demilitarisatie die wij al lange tijd eisen''.

De regering van Berger gaat tot dusver voorvarend te werk. In januari werd onmiddellijk begonnen met een campagne tegen corruptie. Een groot aantal topambtenaren, onder wie de hoogste accountant, is ontslagen. Oud-president Portillo vluchtte vorige maand naar Mexico nadat justitie aankondigde een onderzoek naar hem te zullen doen wegens grootschalige fraude.