Bedenker aanslagen Madrid is bekend

De Spaanse autoriteiten hebben de leider van de terreurgroep van de aanslagen op 11 maart in Madrid geïdentificeerd. Het gaat om Sherhane Ben Abdelmajid, een immigrant met de Tunesische nationaliteit. Hij is voortvluchtig.

Abdelmajid wordt beschouwd als de ideoloog die de groep heeft aangezet om in het kader van de jihad (heilige oorlog) een aanslag in Madrid te plegen. Dit staat in het rapport van de Spaanse onderzoeksrechter Juan del Olmo naar aanleiding van het internationale opsporingsbevel naar Abdelmajid en vijf andere verdachten van Marokkaanse afkomst.

Uit het onderzoek en het verhoor van 24 arrestanten is volgens de rechter gebleken dat Abdelmajid halverwege vorig jaar begonnen is met het opzetten van een plan voor de aanslag. De man, die reeds vanaf 1996 in Spanje verbleef en werkte bij een makelaarskantoor, zou hiertoe gekomen zijn na de uitgezonden boodschappen van Al-Qaedaleider Osama Bin Laden om een heilige oorlog te beginnen tegen de landen die troepen hebben gestuurd naar Irak. Hij zou daarbij aanhangers hebben geworven en geïndoctrineerd door in kleine, radicale moskeeën en gebedshuizen te spreken en video's te tonen.

Een van de andere verdachten uit het opsporingsbevel, de voortvluchtige Marokkaan Said Berraj, is volgens de onderzoekers een contactpersoon geweest met groepen die deel uitmaken van het Al-Qaedanetwerk. Berraj zou reeds vier jaar geleden in Istanbul bijeen zijn geweest met drie andere leden van deze organisatie. Berraj behoort tot de verdachten die worden beschuldigd van het plaatsen van de bompakketten in de treinstellen.

Het internationale opsporingsbevel laat in het midden of de terreurgroep een reeds bestaande, `slapende' cel zou zijn die in Madrid was gevestigd. Eerder sprak de scheidende minister van Binnenlandse Zaken, Ángel Acebes, van de Islamitisch Marokkaanse Strijdgroep als de organisatie waartoe de daders van de terreuraanslagen behoorden. Sinds de aanslagen vorig jaar mei in Casablanca zijn vele honderden veronderstelde aanhangers van extremistische moslimorganisaties opgepakt en veroordeeld. In Tunesië bestaan tevens groepen aanhangers van Al-Qaeda die zich wijden aan de werving en training van terroristen.