Bachborrel bij passie-party

Het nieuwe Amsterdam Symphony Orchestra, door dirigent Peter Sánta opgericht om een nieuw publiek een aansprekend alternatief te bieden voor het reguliere Amsterdamse muziekleven, slaagt daarin met een Johannes Passion in de Oude Kerk. De uitvoeringen gisteren en vandaag zijn te karakteriseren als een passie-party met Bachborrel. Vooraf en in de pauze kan men rond het koor proeven van de Amsterdamse jenever van Van Wees. Ook wordt daar gratis wijn geschonken met een garnituur van kaas, worst, augurk en paaseitjes. Het is de Amsterdamse versie van het Laatste Avondmaal met lamsvlees, brood en wijn.

Riccardo Chailly had ooit het plan om de Matthäus Passion van het Koninklijk Concertgebouworkest eens uit te voeren in de Oude Kerk. Maar orkesten mijden de oudste, breedste en mooiste Amsterdamse kerk vanwege de al te ruime akoestiek. Het Amsterdam Symphony Orchestra heeft echter een feilloos instinct voor verkeerde concertruimtes. Ook de Grote Zaal van de Beurs van Berlage, waarin dit seizoen wordt geconcerteerd, is daarvoor ongeschikt. Vanaf september speelt het orkest in het vernieuwde Rai-theater.

Gisteravond bleek de akoestiek in de Oude Kerk in de praktijk inderdaad verre van ideaal. Maar dat probleem leidde juist wel tot een hoogst bijzondere uitvoering van de Johannes Passion, goed gespeeld en gezongen, omdat Peter Sánta werd gedwongen tot een uiterst behoedzame aanpak. Het openingskoor Herr, unser Herrscher klonk aarzelend, ootmoedig en langzaam. Maar ook verderop bleef alles in tempi en volumes meestal zeer gematigd. De elders altijd zo opgewonden koren van de onverbiddellijke en bloeddorstige joden (Wir haben ein Gesetz) klonken getemperd.

Zo was hier sprake van een zeldzaam milde Johannes Passion. Die leek zelfs Matthäus-achtig dankzij mooie verstilde uitvoeringen van de weinige aria's zoals Erwäge door tenor Marcel Beekman en Zerfliesse, mein Herze door sopraan Francine van der Heijden. Daarop mocht ook na afloop worden gedronken.

Concert: Johannes Passion. Gehoord: 1/4 Oude Kerk Amsterdam. Herh. 2/4 20.15 uur.

    • Kasper Jansen