Afghanistan `tevreden' over donaties

De Afghaanse president Hamid Karzai zegt tevreden te zijn met de 8,2 miljard dollar aan hulp die zijn land is toegezegd op de grote donorconferentie die de afgelopen twee dagen in Berlijn werd gehouden.

Het toegezegde hulpbedrag geldt voor de komende drie jaar. De Afghaanse regering had gevraagd om 27,6 miljard dollar verspreid over de komende zeven jaar, of bijna 12 miljard over de komende drie jaar. Hulp in die orde van grootte is nodig om het land economisch op te bouwen en om het staatsapparaat, leger en politie te versterken. Hoewel Afghanistan uiteindelijk veel minder kreeg, zei president Karzai gisteren na afloop van de conferentie ,,zeer dankbaar'' te zijn.

De belangrijkste geldschieters zijn de Verenigde Staten met 2,2 miljard dollar, de Europese Commissie met 774 miljoen dollar, Groot-Brittannië met 569 miljoen dollar en Japan met 400 miljoen dollar. Nederland heeft de Afghaanse regering 120 miljoen dollar beloofd. De meeste giften worden verspreid over een periode van twee tot vier jaar.

De bijeenkomst in Berlijn was de tweede grote donorconferentie voor Afghanistan, na een soortgelijke bijeenkomst in Tokio. Die volgde op de internationale Afghanistan-conferentie in december 2001 in Bonn, waar afspraken werden gemaakt over de politieke toekomst van het land. Toen werd Karzai benoemd tot interim-president en besloot de internationale gemeenschap troepen (ISAF) in en om de hoofdstad Kabul te stationeren.

Sommige Afghaanse politici vrezen dat na Berlijn de internationale belangstelling voor hun land zal wegebben. Irak krijgt veel meer aandacht en geld, zeggen zij.

De volgende belangrijke stap voor de Afghaanse regering zijn de verkiezingen die in september worden gehouden. Dan mogen de burgers zowel hun president kiezen als een parlement.

De presidentsverkiezing was aanvankelijk gepland voor juni. Maar door de onveiligheid en slechte weersomstandigheden is grote achterstand ontstaan bij de kiezersregistratie.

Afghanistan en zes buurlanden ondertekenden gisteren een overeenkomst om de strijd tegen de illegale handel van drugs te intensiveren. ,,Drugs, krijgsheren en terrorisme hebben een versterkend effect op elkaar'', zei Karzai gisteren. ,,Om vrede te bereiken moeten we de drie tegelijk aanpakken.''