300 mln voor `Stichting Democratie'

De Stichting Democratie en Media zal met de verkoop van een deel van haar aandelen in kranten- en boekenconcern PCM, ook uitgever van NRC Handelsblad, een bedrag incasseren van 300 miljoen euro.

Ook Stichting de Volkskrant verkoopt een deel van haar aandelen en ontvangt daarvoor circa 45 miljoen euro. De Stichting Christelijke Pers, die dagblad Trouw vertegenwoordigt, krijgt 12,5 miljoen euro voor haar belang.

Dit verklaart een bron die bij de overname is betrokken. De Stichting Democratie en Media, met 57,4 procent de huidige meerderheidsaandeelhouder in PCM, zal door de transactie in één klap een van de rijkere stichtingen in Nederland worden. Het belang in PCM, dat vier van de vijf landelijke dagbladen uitgeeft (behalve NRC Handelsblad ook de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw), stond bij de stichting in 2001 met een waardering van 20,4 miljoen euro in de boeken.

Stichting de Volkskrant verlaagt haar belang van 5,8 procent in PCM naar 3 procent. De stichting die Trouw vertegenwoordigt brengt haar belang onder bij de Stichting Democratie en Media (voorheen Stichting Het Parool), maar krijgt in ruil aandelen zonder stemrecht. Deze stichting blijft daarentegen bestaan om de identiteit van Trouw te bewaken.

De totale waarde van de transactie, waarbij de Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij Apax een belang van 63 procent in PCM koopt, bedraagt circa 800 miljoen euro. Drie van de huidige zes aandeelhouders in PCM zullen hun aandelen verkopen aan de Stichting Democratie en Media. Dit zijn de financiële instellingen ING, Aegon en NIB. Zij bezitten een gezamenlijk belang van 35 procent in PCM. De Stichting Democratie en Media betaalt hiervoor circa 140 miljoen euro. De aandelen van ING, Aegon en NIB zijn bijzondere aandelen waarop jaarlijks een vast bedrag wordt uitgekeerd.

In de nieuwe situatie zal de Stichting Democratie en Media ook bijzondere aandelen verwerven waarbij een vast dividend wordt uitgekeerd. Daarnaast krijgt de stichting een prioriteitsaandeel waarmee het een doorslaggevende stem krijgt bij strategische beslissingen.

In de nieuwe aandeelhouderstructuur zal Apax 63 procent bezitten, de Stichting Democratie en Media 34 procent en Stichting de Volkskrant 3 procent. Ook zullen aandelen worden verstrekt aan het management en personeel van PCM. Apax mag twee van de vijf commissarissen benoemen bij PCM. Een daarvan zal Stephen Grabiner zijn, een oud-directeur van de Britse Daily Telegraph.

    • Mark Houben