Wat doen de kinderen

Zichzelf fotograferen

Twaalf kinderen uit Zuid-Afrika kregen een foto-toestel en de opdracht om zichzelf en hun (woon)omgeving te fotograferen.

Ook hielden de kinderen een dagboek bij en zijn ze geïnterviewd. In het Stedelijk Museum in Zwolle is vanaf 3 april een foto-expositie te zien over hoe Zuid-Afrikaanse kinderen leven.

Ze hebben foto's gemaakt van hun dagelijks leven, huis, familie, vriendjes, vriendinnetjes, school en alle gewone en bijzondere dingen die ze elke dag om zich heen hebben.

De kinderen wonen verspreid over heel Zuid-Afrika, komen uit verschillende culturen en spreken verschillende talen.

Ik Woon in Zuid-Afrika expositie vanaf 3 april t/m 2 mei in het Stedelijk Museum, Melkmarkt 41, Zwolle.

Open di t/m za 10-17u, zo 13-17u, Eerste Paasdag gesloten, Tweede Paasdag 13-17u open.

Inl www.museumzwolle.nl of 038-4214650.

Versieren

Terwijl de bakkers op 4 april in Streekmuseum De Locht broodhaantjes bakken gaan de kinderen aan de slag met het versieren van het palmstokje waarop uiteindelijk een haantje wordt geprikt. Een leuk werkje passend bij een oude traditie. De oorsprong van de traditie om rondom Pasen (het begin van de lente) broodhaantjes te bakken en op een stokje te prikken moet gezocht worden in de oud-Germaanse mythologie. Daarin wordt verteld over de `levensboom' , die wordt bevolkt door allerlei wezens. Eén van die wezens is een haantje; hij woont boven in de levensboom en zorgt voor de verdeling van licht en donker op aarde. Dit haantje vinden we in onze tijd nog terug als haantje op de kerktoren maar ook als palmpasen-haantje. Anderen beweren weer dat het palmstokjes vol christelijke symbolen zit: de kruisvorm herinnert aan het kruis waaraan Christus is gestorven.

Palmpasenstokjes versieren op zo 4 april tussen 14-17u in Streekmuseum De Locht, Koppertweg 5, Horst-Melderslo. Inl 077-3987320/3983366 of www.delocht.nl

Vroege vogel zijn

In de vroege lentemorgen zingen vogels op hun best. In het Nationaal Park Kennemerland is er zaterdag 3 april om 07u! een wandeling met een ervaren vogelkenner door het park. Hoor hoe de ene na de andere vogel begint te zingen. Luister naar de verschillen tussen nieuwkomers in het voorjaar en leer vogels herkennen aan hun geluid. Bijvoorbeeld het gekwetter van de koolmeesjes, die wel 32 verschillende liedjes kunnen zingen. Vergeet niet een verrekijker mee te nemen.

Zondag 4 april is er ook weer boswachterspreekuur in Duincentrum De Zandwaaier aan de Zeeweg in Overveen. Hij vertelt over de vogels, die in het park `wonen'. Over hoeveel nachtegalen er broeden en wanneer de uilskuikens vliegen? Zijn ze echt zo stuntelig of stom? Ook voor alle andere vragen over de natuur en het Nationaal Park kunnen mensen bij hem terecht.

Vroege vogelwandeling op za 3 april om 07u bij ingang Duin en Kruidberg aan de Duin- en Kruidbergerweg in Santpoort-Noord. De excursie duurt ongeveer 2 uur en kost voor volwassenen €2,50 en voor kinderen €1,-. Aanmelden tot een dag voor aanvang via het Nationaal Park Zuid-Kennemerland www.npzk.nl of telefonisch bij Duincentrum De Zandwaaier 023-5411119. Het boswachterspreekuur is elke eerste zondag van de maand en in de vakanties op woensdag van 14u30-15u30u. Locatie: aan de leestafel in De Zandwaaier, Zeeweg, Overveen bij mooi weer buiten!

Schrijven

Soms lijkt het erop of de computer het handschrift heeft verdrongen. Maar schijn bedriegt, want schrijven speelt nog steeds een grote rol, denk maar aan huiswerk, boodschappenbriefjes, liefdesbrieven en dagboeknotities. Zondag 4 april is De Dag van het Schrijven in het Tilburgse Scryption met een programma voor jong en oud. Voor kinderen is er kinderkalligrafie (maak zelf een kalender) en in de InktWerkPlaats kan met een ganzenveer worden geschreven en inktlapjes worden gemaakt. Ouders kunnen in workshops hun handschrift verbeteren, schuinschrift uitproberen, leren bordschrijven en kalligraferen.

Dag van het Schrijven op zo 4 april van 13-17u in het Scryption, Museum voor Schriftelijke Communicatie, Spoorlaan 434a, Tilburg. Toegang kinderen van 4 t/m 18 jaar e 65+ €2, vanaf 19 jaar €4, mjk gratis. Inl 013-5800821 of www. scryption.nl

Romeins eten proeven

Nog t/m 16 mei wordt de tentoonstelling Aan Tafel! Eten & Drinken In de Oudheid getond in het Amsterdamse Allard Pierson Museum. Alles is er te zien over voedsel en drank in het oude Egypte, Griekenland en de Romeinse wereld. Zondag 4 april komen de Romeinen zelf naar het museum; het Römer Cohort Opladen.

Het Römer Cohort is een historische vereniging die de levensomstandigheden van het dagelijks leven van de Romein(se militair) zo getrouw mogelijk nabootst. In vol ornaat zullen zij zich als Romeinen in het museum bewegen en koken.

Met een kleine verrijdbare keuken, een `caupona' gaan ze bezoekers inwijden in de geheimen van de Romeinse keuken.

Zo 4 april van 12-17u optreden van het Römer Cohort Opladen in het Allard Piersonmuseum, Oude Turfmarkt 127 (tegenover het Rokin), Amsterdam. Toegang gratis (excl entree). Kinderen t/m 12 jaar €1, 12-15 jaar €1,40, daarboven €4,30 mjk gratis.

Inl 020-5252555/56 of www.uba.uva.nl/apm

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl