VS blijven bij missie ondanks incident Falluja

De Amerikaanse regering heeft gisteren gezworen zich niet te laten afbrengen van haar missie om democratie in Irak te brengen door de ,,afschuwelijke aanslag'' eerder die dag op op vier Amerikaanse aannemers in de stad Falluja. Juichende Irakezen verminkten de lijken van de Amerikanen, die waren gedood toen rebellen het vuur openden op hun voertuigen, sleepten ze door de stad en hingen twee op aan een brug. ,,Falluja is de begraafplaats van Amerikanen'', zongen ze. Videobeelden van de gebeurtenissen die deden denken aan een soortgelijk incident in Somalië in 1993, werden door alle grote Amerikaanse televisiezenders getoond. Het incident in Somalië, waar inzittenden van een neergehaalde Amerikaanse helikopter door burgers door de straten werden gesleept, leidde tot een versneld vertrek uit het land van Amerikaanse troepen die er op een humanitaire missie waren.

De Amerikaanse civiele leider in Irak, Paul Bremer, zwoer vanochtend dat het geweld van gisteren – naast de civiele doden van Falluja werden in de buurt ook vijf Amerikaanse militairen bij een bomexplosie gedood – niet ongestraft zal blijven. Hij noemde de incidenten ,,onvergeeflijk en verachtelijk''.

In Irak hebben zich eerder dergelijke incidenten voorgedaan. Bij Al-Mamudiya, net als Falluja in het sunnitische gebied rondom Bagdad, schopten een juichende menigte eind november de lijken van zeven Spaanse militairen die bij een aanval op hun konvooi waren gedood. Eerder die maand werd het neerhalen van een helikopter met 16 inzittenden vlakbij Falluja door de lokale bevolking met een feestje gevierd.

Falluja is voor de Amerikanen sinds het begin van de oorlog een van de meest problematische steden geweest. De 500.000 inwoners tellende stad had veel profijt van Saddam Husseins bewind, en het regime rekruteerde er de leden van zijn elite-eenheden en veiligheidsdiensten. Maar het plaatselijke anti-Amerikanisme komt niet alleen voort uit loyaliteit met het vroegere regime of angst voor de rol van tweederangsburger nu de shi'itische meerderheid in het land haar deel opeist. Veel van de inwoners zijn sunnitische fundamentalisten die het optreden van Amerikaanse militairen, die huizen binnenvallen en mannen aanhouden in aanwezigheid van hun vrouwen en kinderen, als zeer aanstootgevend ervaren. Zij zien de Amerikanen als een bezettingsleger dat is gekomen om hen te onderdrukken en handelen daarnaar.

Het Amerikaanse leger zegt grote moeite te doen om de plaatselijke gewoonten in acht te nemen en geeft miljoen dollars in het gebied uit voor wederopbouwprojecten. Maar legerwoordvoerder generaal-majoor Mark Kimmitt erkende gisteren dat ,,Falluja een van de steden blijft waar de boodschap niet doordringt.