Voorkeur Film

Elephant

Imposante en open verfilming van het drama op Columbine Highschool, waar twee schooljongens op een kwade dag hun medeleerlingen en leraren doodschoten. De Amerikaanse regisseur Gus van Sant, die altijd met één been in de mainstream en één been in de onafhankelijke films schijnt te blijven staan, neemt ruim de tijd om die ene schooldag te tonen die alleen in zijn afloop afwijkt van alle andere schooldagen.

Regie: Gus van Sant. Met Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson, Elias McConnell, Jordan Taylor. In: 10 bioscopen.

Spring

Visueel overdonderende film van de Koreaan Kim-ki-Duk die eerder indruk maakte met The Isle. Spring summer fall winter and spring is soms even wreed als die film, maar altijd even mooi en afgewogen, meer geïnteresseerd in beschouwing dan in handeling. In het verloop van de vijf seizoenen uit de titel voltooit Kim ki-Duk de kringloop van het leven van een man die we als jochie leren kennen op het drijvend eiland van een boeddhistische kluizenaar die zijn leermeester is.

Regie Kim Ki-duk. Met: Young-min Kim, Yeo-jin Ha, Young-soo Oh, Jong-ho Kim. In 10 bioscopen.

Aileen Wuornos

Tijdens de Docuzondag wordt de documentaire Aileen Wuornos, the Selling of a Serial Killer (1993) van Nick Broomfield vertoond. De prostituee Wuornos vermoordde in de jaren '80 zeven mannen belandde daarvoor op de elektrische stoel. Onlangs kwam in Nederland Monster uit, een speelfilm naar het leven van Wuornos, met een onherkenbare Charlize Theron in de titelrol (goed voor 'n Oscar. In Broomfields film gaat het over het mediacircus over de vrouw in de tijd dat zij op death row haar executie afwachtte.

Aileen Wuornos, Selling of a Serial Killer. Inl De Balie, A'dam, 4 apr 13u.

Costa-Gavras

De geëngageerde Griekse filmer Costa-Gavras krijgt een retrospectief in het kader van het Amnesty International Filmfestival. Zeven van zijn films zijn geprogrammeerd, waarvan de oudste, Z, met Yves Montand als Griekse socialistische activist, wel de mooiste is. Andere bekende titels: Missing, Etat de siège en Hanna K. Verder wordt tijdens het festival een keur van documentaires en speelfilms vertoond.

Retrospectief Costa-Gavras. Inl Filmmuseum Vondelpark, A'dam, van 2 t/m 6 apr. Amnesty International Filmfestival t/m 4 apr De Balie en City A'dam. Inl www.amnesty.nl

Jack Cardiff

Een retrospectief is een voor een cameraman ongebruikelijk eerbetoon. Dat het Filmhuis Den Haag er nu een wijdt aan Jack Cardiff, is een indicatie van diens uitzonderlijke status. De inmiddels 89-jarige Brit draaide in acht decennia bijna zeventig films en regisseerde er zelf vijftien. De in het retrospectief vertoonde films beslaan vrijwel uitsluitend de jaren '40, '50 en '60, waarin hij zijn reputatie vestigde als Master of Colour. Drie films van het regisseursduo Powell en Pressburger maakten hem wereldberoemd: A Matter of Life and Death, Black Narcissus en The Red Shoes. Drie films die een nieuw kleurgebruik definieerden, gedragen door de mogelijkheden van het nieuwe Technicolor, en een volkomen oorspronkelijk verhaal vertelden. Cardiff kreeg in 1948 een Oscar voor Black Narcissus en in 2001 een ere-Oscar voor zijjn hele werk. Het retrospectief toont tamelijk eerbiedig de grootste films waar Cardiff aan meewerkte: The African Queen, The Barefoot Contessa, The Prince and the Showgirl. Dus ontbreken titels van latere jaren, zoals Conan the Destroyer met Arnold Schwarzenegger en de eerste Rambo-film First Blood, met Sylvester Stallone. En die waren toch ook het herzien waard geweest.

Retrospectief Jack Cardiff. Filmhuis, Den Haag, vanaf 1 april. Inl 070-3656030.