Verdachte beursgang China Life

De Amerikaanse financiële toezichthouder is een onderzoek begonnen naar onregelmatigheden bij een Chinees verzekeringsconcern dat vorig jaar onder grote belangstelling naar de beurs is gebracht.

Het nog informele onderzoek van de Securities and Exchange Commission (SEC) betreft voor het eerst een Chinees staatsbedrijf. Het gaat om China Life, met 40 procent marktaandeel de grootste levensverzekeraar van China.

Twee maanden na de beursgang van een dochter in zowel Hongkong als New York, in december vorig jaar, onthulde de Chinese financiële toezichthouder dat hij boekhoudkundige onregelmatigheden bij het moederbedrijf had ontdekt ter waarde van 5,4 miljard yuan (536 miljoen euro). China Life had al onder Hongkongse beleggers niet de reputatie een gezond bedrijf te zijn.

Wegens de grote belangstelling werd voor de dochter 25 keer zo veel ingeschreven als er aandelen waren. Onder kleine beleggers zelfs 172 keer. In totaal hadden beleggers wereldwijd er zo'n 80 miljard dollar (65 miljard euro) voor over. Met 3,1 miljard dollar werd het de grootste beursgang ter wereld van 2003. Op de eerste handelsdag schoot de koers van het fonds met 26 procent omhoog.

Na de onthulling van de Chinese toezichthouder over onregelmatigheden volgde in de Verenigde Staten een reeks aanklachten tegen het Chinese staatsbedrijf, dat deze op zijn beurt krachtig verwerpt, omdat niet de naar de beurs gebrachte dochter bij de onregelmatigheden betrokken zou zijn. De Chinese toezichthouder, die in China volop werkt aan zijn strenge reputatie, zou binnenkort met zijn eindoordeel komen. Ook de toezichthouder in Hongkong zou een onderzoek doen.

Hoewel de SEC als beschermer van de beleggersbelangen in de Verenigde Staten onderzoek kan doen naar alle genoteerde fondsen, dus ook Chinese, is dit laatste niet eerder voorgekomen.

De Chinese machthebbers hopen van het gunstige beursklimaat voor China gebruik te maken door van meer staatsbedrijven aandelen in het buitenland te verkopen. Maar nadat de belangstelling voor Chinese aandelen begin dit jaar hype-achtige vormen had aangenomen, is sindsdien de belangstelling verflauwd. Het informele onderzoek van de SEC naar China Life zal volgens waarnemers de stemming onder beleggers niet noodzakelijkerwijs verbeteren,