Uniek winstaandeel voor topman Aegon

De bestuursvoorzitter van verzekeraar Aegon, de Amerikaan D. Shepard, krijgt jaarlijks een duizendste van de nettowinst van het concern. Over 2002, zijn eerste jaar als chef, leverde dat met zijn bestaande bonus 1,2 miljoen euro op, zo blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag van Aegon. Over 2003 zal hij 1,8 miljoen euro krijgen.

Aegon zal de betaling over 2003 officieel in 2004 in het jaarverslag melden, zegt een woordvoerder. Aegon heeft de specifieke aan de Aegon-winst gekoppelde bonusregeling niet eerder bekendgemaakt.

De regeling is uniek in het Nederlandse bedrijfsleven. ,,Dit heb ik sinds de jaren zestig niet meer gezien'', reageert P. Frentrop, expert op het gebied van ondernemingsbestuur. ,,Aegon hoort dit soort bonussen niet uit te keren'', zegt directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), ,,gezien de koersval van de aandelen van de laatste jaren, het gehalveerde dividend en de discussie over de financiële cijfers.''

Aegon maakt in zijn gisteren verschenen jaarverslag, waarin de bonus wordt onthuld, geen melding van een relatie tussen de hoogte van de bonus en eventuele prestatiecriteria. De door het kabinet gesteunde code voor goed ondernemingsbestuur beveelt een koppeling aan tussen de beloning en ,,vooraf bepaalde, meetbare en beïnvloedbare doelen''.

De voorzitter van de commissie die de code opstelde, ex-topman van Unilever M. Tabaksblat, is tevens president-commissaris van Aegon. In hun uitleg in het jaarverslag over het algemene ondernemingsbestuur en over het beloningsbeleid voor de raad van bestuur noemen de commissarissen van Aegon de winstdelingsregeling van Shepard niet.

De commissarissen hebben vorig jaar wel besloten de rest van het beloningsbeleid voor het bestuur met ingang van dit jaar op een nieuwe leest te schoeien, die niet zal leiden tot hogere inkomens.

Aegon rapporteert de bonus van bestuurders in het jaar waarin het bedrag wordt uitgekeerd. Het gisteren verschenen jaarverslag geeft de bonusbetalingen die in 2003 zijn gedaan op basis van de resultaten van 2002. Van de drie collega's van Shepard kreeg niemand over 2002 een bonus.

Aegon heeft vorig jaar de vaste salarissen voor twee bestuurders verhoogd, in het geval van financieel directeur J. Streppel met 31 procent tot 650.000 euro. Over de prestatiebonussen over 2003 wil een woordvoerder van het bedrijf vooruitlopend op de aandeelhoudersvergadering niets zeggen. Die kan uitkomen op twee ton.

Aegon zal de nieuwe beloningsregeling conform de Tabaksblat-gedragscode voorleggen aan de komende aandeelhoudersvergadering. De grootste aandeelhouder van de verzekeraar is de Vereniging Aegon, een gezelschap van negentien notabelen en twee bestuursleden van Aegon. De aandelen van de Vereniging vertegenwoordigen volgens het Aegon-jaarverslag ongeveer 23 procent van de stemgerechtigde aandelen.

VERSLUIERD GELD: pagina 18