Uitgever PCM naar Brits Apax

Uitgever PCM, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad, komt in handen van de Britse participatiemaatschappij Apax. Dat heeft de uitgever vanmiddag bekendgemaakt.

PCM, dat naast kranten (de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad) ook educatieve en algemene boeken (onder meer Meulenhoff) uitgeeft, zocht een nieuwe grootaandeelhouder omdat het bedrijf kapitaal nodig heeft voor versterking van de activiteiten. Bij PCM werken ruim 3.300 mensen.

Apax was samen met het Britse Candover overgebleven als overnamekandidaat. PCM wil niet zeggen welk bedrag met de transactie is gemoeid. De Stichting Democratie en Media, de meerderheidsaandeelhouder in PCM, zou een voorkeur hebben gehad voor Apax.

Voor de kranten van PCM verandert er volgens bestuursvoorzitter T. Bouwman ,,helemaal niks''. ,,Alleen op termijn kun je zeggen dat het in moeilijke tijden nu rustiger zal worden.'' Bouwman stelt dat de redactionele onafhankelijkheid wordt gegarandeerd in de redactiestatuten. Verder verklaart de topman dat er ,,niemand de poort uit gaat: geen kranten, geen boeken, geen mensen.''

Apax krijgt 63 procent van de aandelen PCM. Daartoe verkoopt Democratie en Media een belangrijk deel van haar andelen (nu 57,4 procent). Samen met de stichtingen die gelieerd zijn aan de Volkskrant en Trouw behoudt zij circa 37 procent. Ook drie financiële instellingen, die nu aparte aandelen met een speciaal winstrecht hebben, zijn bereid hun effecten te verkopen. Apax krijgt geen meerderheid in de raad van commissarissen.

Apax beantwoordt volgens PCM en de Stichting Democratie en Media aan vier belangrijke criteria: het onderschrijft de huidige PCM-strategie, het hoeft niet veel te lenen, het respecteert de rechten van de stichtingen en het betaalt een goede prijs. ,,Het is een flink bedrag'', aldus Bouwman. De Stichting Democratie en Media behoudt een vetorecht bij belangrijke beslissingen als de verkoop of het sluiten van een krant. De strategie om minder afhankelijk van kranten te worden steunt Apax eveneens.

portret apax: pagina 15