Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor gemeenten als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Leerdam die financiële subsidies aan organisaties verstrekken die gelieerd zijn aan de rechtse Turkse organisatie Grijze Wolven. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over de maandag te houden parlementsverkiezingen in Indonesië. Een van de partijen die hoge ogen lijkt te gooien is de Partij van Rechtvaardigheid en Voorspoed. Achter de anti-corruptie-slogans schuilt ook een verlangen naar een islamitisch Indonesië. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een gesprek met Pedro Calvo, verantwoordelijk voor veiligheid van de stad Madrid, over hoe een stad moet worden beveiligd. Verder aandacht voor de overname van het uitgever PCM (onder meer NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant) door een buitenlandse onderneming. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De hormonenmaffia. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.15-22.00u.

Na de diagnose. In dit programma over ethische kwesties aandacht voor doodzieke baby's. Ned.1, 21.47-22.27u.

Witte koning, zwarte dood. Onder het mom van ontwikkelingshulp voerde de Belgische koning Leopold II in Congo van 1885 tot 1908 een waar schrikbewind. Gisteren door Dick Wittenberg in tv-vooraf besproken. Canvas, 21.00-21.45u. & Ned.1, 23.23-0.20u.

Het derde oog: Leonardo. Eerste van een tweedelig docudrama over het leven van Leonardo Da Vinci. Kunstenaar, wetenschapper en ingenieur Da Vinci, leefde in de Renaissance en schilderde de Mona Lisa en Het laatste avondmaal. Canvas, 22.20-23.10u.

Jezus in beeld. Over James Caviezel, hoofdrolspeler in de nu al omstreden film The Passion of the Christ van Mel Gibson. Met fragmenten uit de film en commentaar van o.a. regisseur Mel Gibson, Paul Verhoeven en Barnes Tatum (schrijver van het boek Jesus in the movies). Ned.1, 22.27-23.23u.

MUZIEK

Jazzkelder. Eerste aflevering van een serie archiefopnamen met o.a. saxofonist Dexter Gordon, zangeres Rita Reys en pianist Dave Brubeck. Ned.3, 23.47-0.28u.

FILM

One Flew over the Cuckoo's Nest (Milos Forman, 1975, VS). Onweerstaanbare succesverfilming van roman van Ken Kesey. Simulant Jack Nicholson activeert medepatiënten tot verzet tegen repressie in psychiatrische inrichting. Oscars voor film, regie, scenario, Nicholson en akelige hoofdzuster Louise Fletcher. RTL5, 20.30-23.00u., met reclame.

Erin Brockovich (Steven Soderbergh, 2000, VS). Soderbergh verfilmde aangenaam het waargebeurde verhaal van een alleenstaande moeder (Julia Roberts) die samen met een gedesillusioneerde advocaat (Albert Finney) de strijd aanbindt met een chemieconcern dat het grondwater vervuilt. Wekt indruk een stervehikel voor Roberts te zijn. Net5, 20.30-23.00u.

The Last Boy Scout (Tony Scott, 1991, VS). Bruce Willis is geknipt voor rol van verlopen privé-detective in Los Angeles. In wat een buddy-actiekomedie wil zijn, stuit hij samen met ex-footballspeler Damon Wayans op corruptie en doodslag in de top van het major league football. Veronica, 22.20-0.10u., met reclame.

Indochine (Régis Wargnier, 1992, Fr.). In politiek-historisch opzicht betrekkelijk correct Frans epos over het koloniale verleden in Indo-China wordt bevolkt door al te allegorische types. We schrijven 1930, wanneer de communisten onder leiding van Ho Tsji Minh in interneringskampen de revolutie voorbereiden. Een ongetrouwde Franse rubberplantster (Catherine Deneuve) onderneemt een zoektocht naar haar met een Franse militair weggelopen pleegdochter en hervindt het meisje als de Rode Prinses, een inmiddels legendarisch geworden verzetsheldin. TV5, 22.25-1.00u.

Ten to Midnight (J. Lee Thompson, 1982, VS). Stervehikel voor Charles Bronson is een `moderne' B-film met grof geweld en een reactionaire strekking. RTL5, 23.00-0.45u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Peter te Nuyl die J.J. Voskuils boek Het bureau tot een hoorspel heeft omgewerkt in 360 radio-uitzendingen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Cas Waterman in Amsterdam en een advies aan de staatssecretaris van intendant bij het Filmfonds Edwin de Vries een terugblik met dichter Martin Reints op de Nacht van de Poëzie. In het tweede uur opnamen van de bluesband Entrance. 747AM, 21.00-23.00u.