`Stakingen brengen de Spelen in gevaar'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gewaarschuwd dat de Olympische Spelen in Athene in gevaar komen als er in Griekenland meer acties komen zoals de 24-uursstaking in onder meer de bouw en het vervoerswezen die het land gisteren trof.

Aannemers zijn al bezig met een race tegen de klok om alle infrastructuur en accommodaties op tijd voor het begin van de Zomerspelen in Athene op tijd klaar te krijgen. Het vierjaarlijkse evenement wordt geopend op vrijdag 13 augustus.

Duizenden werknemers in de bouw legden gisteren het werk neer in de Griekse hoofdstad en door acties in het openbaar vervoer was het verkeer in Athene een chaos. Werkwilligen kwamen daardoor in veel gevallen te laat op hun werk.

IOC-bestuurder Denis Oswald, die de voortgang van de werkzaamheden nauwlettend volgt, zei gisteren dat aannemers de gisteren opgelopen achterstand goed moeten maken. ,,Zolang ze het kunnen compenseren door op zaterdagen en zondagen door te werken, denk ik niet dat het een probleem is'', zei Oswald tijdens een bezoek aan het in aanbouw zijnde olympische wielerstadion. ,,Maar dan moet er niet veel vaker worden gestaakt.'' Bij de wielerbaan werd wel gewerkt. Volgens een woordvoerder van een van de bouwbedrijven, Pantechniki, was bij olympische projecten veertig tot tachtig procent aan het werk.

Oswald wees erop dat de acties het imago van Griekenland schaden. Hij deed een beroep op de vakbonden in Griekenland om de komende maanden niet vaker naar het stakingsmiddel te grijpen. Woordvoerders van vakbonden wilden echter niet uitsluiten dat het werk vaker zal worden neergelegd, om hun eisen voor loonsverhogingen kracht bij te zetten. En als die acties ten koste gaan van de voorbereidingen voor de Zomerspelen, dan moet dat maar, zo liet een woordvoerder van een van de bonden weten.

Volgens een woordvoerder van het organiserend comité van de Spelen (ATHOC) hebben de vakbonden de toezegging gedaan dat er niet gestaakt zal worden tijdens het evenement.

Uitgerekend gisteren arriveerde de fakkel met het olympische vuur in de Griekse hoofdstad. Vorige week werd het vuur in Olympia ontstoken en dat was het begin van een bijna vijf maanden durende fakkeltocht. Even doofde het vuur gisteravond, toen de voorzitter van het Griekse Olympisch Comité, Lambis Nikolaou, de fakkel doorgaf aan de voorzitter van ATHOC, Gianna Angelopoulos.