Opnieuw honderden banen weg bij Philips Nederland

Door een nieuwe sanering in een Nijmeegse chipfabriek en door sluiting van een fabriek in Eindhoven verliezen zeker 450 werknemers bij Philips hun baan. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, aldus het elektronicaconcern gisteren in een bekendmaking.

Bij de chipfabriek in Nijmegen gaat het om 350 werknemers die niet betrokken zijn bij de productie. De afslanking wordt mogelijk gemaakt door vier fabrieken samen te voegen tot één faciliteit. De vier fabrieken hebben nu nog elk hun eigen ondersteunende diensten, zoals testcentra, marketing en ontwikkeling. Volgens Philips is reorganisatie noodzakelijk gezien de hevige concurrentie in de chipsector. ,,Deze samenvoeging heeft niets te maken met de capaciteit van de fabrieken, maar met efficiënter werken.''

Volgens het concern is deze stap nodig om in Nederland actief te kunnen blijven. ,,Met de aangekondigde maatregelen richten we ons duidelijk op het behoud en voortbestaan van onze chipactiviteiten in Nijmegen'', aldus vestigingsdirecteur Jan Ramaekers.

Nog eens 100 tot 135 arbeidsplaatsen sneuvelen in Eindhoven waar een projectorenfabriek wordt gesloten. Door de concurrentie van onder meer lcd- en plasmaschermen is de productie in Eindhoven binnenkort niet meer rendabel, verwacht Philips.

Momenteel zit er nog wel groei in de verkoop van projectoren op zowel de zakelijke markt als de consumentenmarkt, maar het concern zou naar eigen zeggen grote investeringen moeten plegen om voorop te lopen in deze markt. Het besluit om met de projectoren te stoppen treft in totaal 270 medewerkers bij het hoofdkantoor en ontwikkelingsactiviteiten in Eindhoven, bij productiecentra in Wenen, en bij regionale verkooporganisaties.

De vakbonden zijn ontstemd over de aankondiging van Philips. ,,De grens is bereikt'', zegt onderhandelaar Joke Hubert van FNV Bondgenoten. Zij wil een gesprek met Philips over de werkgelegenheid in Nederland, ook al omdat steeds meer productie naar landen met lage lonen gaat.

Vorig jaar stelde bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee dat het aantal Philips-fabrieken de komende tijd verder zal afnemen. ,,Wij blijven alleen die producten zelf maken waarmee we ons kunnen onderscheiden van de concurrentie'', zei hij vorig jaar zomer. Vijf jaar geleden beschikte Philips nog over 270 fabrieken, nu zijn dat er 150. Philips wil niet zeggen of er nieuwe saneringen in Nederland op de agenda staan.