OPEC verlaagt olieproductie

De OPEC, het oliekartel dat ruim eenderde van de mondiale olieproductie controleert, heeft ondanks de hardnekkig hoge olieprijzen besloten de olieproductie met ingang van vandaag te verlagen.

Het Witte Huis reageerde op de gisteren in Wenen genomen beslissing met onbehagen. ,,[Olie]producenten zouden geen stappen moeten nemen die Amerikaanse consumenten en onze economie schade toebrengen'', zei een woordvoerder van de Amerikaanse president.

Ook onder Congresleden bestaat veel ongenoegen over de dure olie en mede daardoor dure benzine in de Verenigde Staten, dat wil zeggen duur voor Amerikaanse begrippen. De Democratische presidentskandidaat Kerry beschuldigde president Bush gisteren ervan zich aan de OPEC over te geven. Wegens de goedkope dollar heeft Europa minder last van de in dollars geprijsde dure olie.

De OPEC besloot gisteren de productiequota voor haar leden met in totaal één miljoen vaten olie per dag te verlagen. Irak is van dit quotasysteem uitgezonderd. Het besluit zou vooral op aandrang van Saoedie-Arabië zijn genomen, als grootste olieland ter wereld tevens het machtigste OPEC-lid. Saoedi-Arabië, doorgaans de verzoener binnen de OPEC, zou naar verluidt baat bij de hoge olieprijzen hebben wegens economische problemen in eigen land, hoewel zijn olieminister dit gisteren in Wenen krachtig tegensprak. Hij zei te zullen blijven streven naar een richtprijs van 25 dollar per vat.

In werkelijkheid schommelen de olieprijzen al een jaar rond de 30 dollar per vat (159 liter), niet in de laatste plaats wegens de economische expansie van China, dat weer de rest van Azië mee op sleeptouw neemt. Ook de richtprijs van de OPEC (een mandje van zeven oliesoorten) staat al geruime tijd hoger dan het maximum dat de OPEC zelf aanvaardbaar vindt. In plaats van de productie te verhogen, zoals het OPEC-systeem voorschrijft, heeft de OPEC met het besluit van gisteren dit prijssysteem in feite opgeblazen. ,,Het is geschiedenis'', zei gisteren een Londense olieanalist.

Hoewel de OPEC de quota nu in totaal met één miljoen vaten heeft verlaagd tot 23,5 miljoen vaten per dag, zit de werkelijke olieproductie van de OPEC daar ver boven. Dat komt doordat OPEC-leden zich zelden aan de eigen kartelafspraken houden en liever van de hoge olieprijzen profiteren door extra olie op te pompen. Als Irak wordt meegeteld, zou de OPEC nu 28 miljoen vaten olie per dag produceren.

De termijnmarkten in Londen en New York hadden de beslissing van de OPEC al ingecalculeerd. In Londen stond de olieprijs vanmorgen 16 cent hoger op 31,67 dollar per vat.