Om naar uit te kijken

POP

Nu Heroes

Het Utrechtse Tivoli exploreert de linkerkant van de dancecultuur met dwarse deejays, opmerkelijke live-acts en een presentatie van het Nederlandse technolabel Clone. Exclusieve optredens van seksdiva Peaches, verknipte modekoninginnen Chicks On Speed en elektrorappers Audio Bullys zetten de tweede editie van Nu Heroes op de kaart als een waardevolle toevoeging aan het dancefestivalseizoen. Niet aan genres gebonden plaatjesdraaiavond met Rockid en L-Dopa (1 april), optredens van Chicks On Speed, Peaches, LCD Sound System en 2 Many Dejays (2 april), club set van Audio Bullys en Clone Label Night (3 april).

Tivoli en Tivoli De Helling, Utrecht. Inl 0900 2358486 en www.tivoli.nl

MUZIEK

Peter Grimes

De Nederlandse Opera brengt een reprise van de opera Peter Grimes (1945) van Benjamin Britten, die in het seizoen 2000-2001 werd vertoond in de enscènering van Francesca Zambello. De visser Peter Grimes raakt in opspraak, nadat jonge hulpjes op zee bleven. Maar in het benauwde vissersdorp is ook niet iedereen zo zuiver op de graat. Mark Wigglesworth dirigeert het Residentie Orkest in de dramatische tussenspelen: Four Sea Interludes.

Peter Grimes: 7 april t/m 2 mei. Muziektheater A'dam. 020-6255455.

FILOSOFIE

Nacht van de Filosofie

`Idolen en Ideeën' is het motto van de Amsterdamse Nacht van de Filosofie. Behalve `stand-up philosophy', livemuziek en een boekenmarkt biedt Felix Meritis openbare interviews en debatten met o.m. John Gray, Hans Achterhuis, Jos de Mul en Connie Palmen. Bovendien wordt de Socrates-Wisselbeker voor het prikkelendste Nederlandstalige filosofieboek van 2003 uitgereikt.

Nacht van de Filosofie. Za 3 april, 19u30. Amsterdam, Felix Meritis, Keizersgracht. Res 020-6231311. Inl www.maandvandefilosofie.nl

MUZIEKTHEATER

Hoe Mozart Casanova sloeg In 1787 vroegen componist Mozart en librettist Da Ponte aan de beroemde vrouwenjager Casanova om hen te adviseren bij de opera Don Giovanni. De ontmoeting inspireerde schrijver Louis Ferron en componist Maarten Ornstein tot het `muzikale lustspel' Hoe Mozart Casanova sloeg, uitgebracht door Orkater. Met Jaap Spijkers, Alex Klaasen, Peter Blok, Annet Malherbe en Waldemar Torenstra.

Première vanavond in de Stadsschouwburg, Amsterdam. Tournee t/m 10 juni. Inl 020-6060600 of www.orkater.nl

BEELDENDE KUNST

Klimt, Schiele, Klee

Op 3 april opent de expositie Klimt Schiele Klee Wotruba en de avant-garde. De rode draad vormt de verzameling van de Zwitserse Bankier Fritz Kam en zijn galerie Würthle, die werd geleid door de Weense beeldhouwer Wotruba. Te zien zijn ruim tweehonderd werken van de Oostenrijkse kunstenaars als Klimt, Kokoschka, Schiele en Hoffmann.

Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Inl 070-33811111.

DANS

Facing Mekka De Amerikaanse hiphop-choreograaf Rennie Harris brengt in het Amsterdamse Muziektheater Facing Mekka, een show over de Afrikaanse wortels van de Amerikaanse dansvormen. Harris, die 3 jaar geleden Nederland aandeed met een hiphop-versie van Romeo en Julia, brengt dit keer 17 dansers mee, percussionisten, en de human beatbox Kenny Muhammad. Nachtclub Panama verzorgt een after-party, met Kenny Dope (Masters at Work).

8-10 apr Muziektheater, A'dam. Inl 020-5518911.