North Sea Jazz definitief naar Rotterdam

Het North Sea Jazz Festival verhuist vanaf 2006 definitief vanuit het Haagse Nederlands Congrescentrum naar de Rotterdamse Ahoy'. Organisator Mojo zei dat gisteren na mislukt overleg met de gemeente Den Haag.

Vorige maand al besloot het North Sea Jazz Festival naar Rotterdam te vertrekken, omdat de Statenhal en enkele andere zalen van het Nederlands Congrescentrum de komende jaren zullen worden afgebroken. De gemeente Den Haag verkocht in 2001 het in financiële problemen verkerende Congrescentrum aan de projectontwikkelaar TCN PP. Het complex wordt deels gesloopt, gerenoveerd en uitgebreid met kantoren en horeca tot World Forum The Hague.

Den Haag wilde het wereldberoemde North Sea Jazz na 28 jaar graag behouden, vanwege het imago en de publiciteit, maar ook om economische redenen. North Sea Jazz Festival trekt jaarlijks 70.000 bezoekers. De gemeente heeft de afgelopen dagen voorgesteld het festival gedeeltelijk te huisvesten in tijdelijke tenten. Ook was er sprake van het geven van concerten op andere locaties, zoals in de Dr. Anton Philipszaal in het centrum van Den Haag.

Mojo constateert dat in die opzet er onvoldoende garanties zijn voor de eisen die het stelt aan kwaliteit en kwantiteit. Zo zijn tenten onvoldoende om het verlies aan capaciteit op te vangen en zijn er in de nieuwe situatie onvoldoende mogelijkheden om verder te groeien. Mojo hecht er tevens aan dat het festival zich geheel onder één dak afspeelt. Impresario Paul Acket, die het North Sea Jazz Festival begon, koos daarom destijds voor het Nederlands Congrescentrum.

De Statenhal met ruimte voor 10.000 jazzliefhebbers was volgens Mojo essentieel voor een goede exploitatie. Bij de voorgestelde oplossingen zijn de publieksstromen niet goed te regelen en moet worden gevreesd voor geluidsoverlast. Dat is allemaal wel goed te regelen in de Rotterdamse Ahoy' – een uitgebreid tentoonstellings- en evenementencomplex met een grote hal waar vaak concerten worden gegeven. Bovendien is Ahoy' uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer en is er een grote parkeercapaciteit.