Murat 15 april voor rechter

Murat D., de 16-jarige scholier die heeft bekend de onderdirecteur van het Haagse Terra College te hebben neergeschoten, zal op 15 april voor de rechter in Den Haag verschijnen. De meervoudige kamer onder leiding van een kinderrechter behandelt dan ook de vraag of of D. een straf krijgt volgens het strafrecht voor minderjarigen of voor volwassenen.

Een dag later dan D. zal in deze zaak ook Hüseyin. S. (25) terechtstaan. Het vuurwapen waarmee D. adjunct-directeur Hans van Wieren op dinsdag 13 januari in de schoolkantine in het hoofd heeft geschoten, zou afkomstig zijn van deze S.

S. verklaarde tijdens zijn verhoor dat hij het vuurwapen op 27 december vorig jaar heeft meegenomen uit het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat in Den Haag. Hij was naar het bureau gehaald om te getuigen in een andere zaak. Waarschijnlijk ging het om mishandeling. In de spreekkamer, die openbaar is en op een dag door meerdere mensen wordt bezocht, zou S. het wapen onder de tafel hebben aangetroffen en meegenomen. Bezoekers van de ruimte worden niet gefouilleerd. Het onderzoek van de politie heeft geen bevestiging van de verklaring van S. opgeleverd, maar het openbaar ministerie acht de lezing van S. niet ongeloofwaardig. ,,Het gaat overigens niet om een politiewapen,'' aldus persofficier van justitie Els Kole.

De aanklacht tegen Murat D. zal achter gesloten deuren worden behandeld, omdat D. nog minderjarig is. Tijdens de behandeling zal aan de orde komen welk strafrecht van toepassing is op Murat D. Bij een minderjarige verdachte die ten tijde van het begaan van een strafbaar feit zestien of zeventien jaar oud was, kan de rechter het volwassenenrecht toepassen als de ernst van het delict, de persoonlijkheid van de dader en de omstandigheden waaronder het feit is begaan daartoe reden geven.

Bij toepassing van het strafrecht voor minderjarigen kan Murat D. jeugddetentie van maximaal twee jaar krijgen. De rechter kan hem ook de maatregel van plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ) opleggen, die in totaal maximaal 6 jaar kan duren.

In geval van veroordeling voor moord volgens het volwassenenrecht kan Murat D. een levenslange gevangenisstraf of een tijdelijke gevangenisstraf van twintig jaar krijgen. Voor doodslag is de maximale straf een gevangenisstraf van vijftien jaar. Ook kan de rechter hem tbs opleggen.

Op 16 april zal nog een derde verdachte, een minderjarige jongen, in deze zaak terechtstaan. Hem wordt verweten dat hij het ,,onderzoek naar de moord dan wel doodslag'' heeft bemoeilijkt. Hij zou het wapen na het schietincident hebben verborgen.

Wanneer de behandeling van de zaken op 15 en 16 april wordt afgerond, zal de rechter, zo verwacht de rechtbank, in alle drie de zaken uitspraak doen op donderdag 29 april.