Lente: flan van courgette met paprikasaus

Een voorgerecht in groen en geel, dus in voorjaarskleuren. Een aantrekkelijk idee voor Pasen, lijkt mij, en anders wel voor later in april of in mei. Het gaat om een flan met bijbehorende saus. Die saus kan al uren voor het eten worden gemaakt en dan vlak voor het serveren worden opgewarmd.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Haal de steelaanzet van de courgette weg en snijd de groente overlangs in vieren. Die kwarten moeten vervolgens in stukken worden gesneden. Kook de courgette in kokend water met zout in vijf tot zes minuten gaar. Giet het kookvocht af en pureer de courgette met 125 milliliter crème fraîche of room. Dit kan met een staafmixer of in een keukenmachine. Klop de eieren los en roer ze met de gesnipperde peterselie door de courgettepuree. Op smaak brengen met zout en peper. Voor de flan kunt u platte soufflépotjes nemen, maar ik prefereer kommetjes. De bolle vorm van een kom maakt het makkelijk om de flan van de wand los te krijgen. Strijk de kommen dun in met olie. Verdeel het courgettemengsel over de kommen en zet ze in een ovenschaal. Giet kokend water in de schaal tot halverwege de kommen. Laat de flans in een half uur of iets langer gaar worden. Controleer met een satéstokje of het ei gestold is.

Snijd voor de saus de paprika's in stukjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de stukjes paprika een kleine dertig minuten. De paprika mag niet bruin worden. Pureer de stukjes paprika met de rest van de crème fraîche of de room. Breng de saus met bouillonpoeder en zout en peper op smaak. Verwarm de saus nog even in een kleine pan of een minuut in de magnetron. Stort de flans op kleine borden. Lepel er wat saus bij en garneer het gerecht met een toefje peterselie.

Morgen: sushi.