Late rentree kampioene

Laatste werd Shane Gould niet in de series van de vijftig meter vlinderslag. De 47-jarige moeder van vier kinderen noteerde vandaag in Sydney met 30,62 seconden de 61ste tijd van 65 deelnemers. Petra Thomas was de snelste in 26,67.

Shane Gould was vijftien jaar toen ze in München 1972 drie keer olympisch goud bijeen zwom. Een jaar later beëindigde ze haar sportieve loopbaan.

In Sydney dook ze tweeëndertig jaar na haar olympische triomfen weer het water in. Ze nam deel aan de series van de vijftig meter vlinderslag (geen olympisch nummer) op de olympische kwalificatiewedstrijden. Gould kwalificeerde zich voor die wedstrijden met de tijd van 30,32.

In Sydney was ze vandaag een fractie langzamer. ,,Ik zal volgend jaar moeten terugkomen'', lachte ze na haar serie. ,,Ik wilde niet als laatste eindigen. Dat is me wel gelukt.''

Olympisch kampioene Gould keerde naar eigen zeggen terug in het zwembad om mensen van alle leeftijden te inspireren lichamelijk actief te zijn.