Kijken en te kijk staan

In ondergoed slenteren ze het toneel op, de vijf die nu als Five Easy Pieces hun eigen voorstelling spelen nadat ze als klasje zijn afgestudeerd aan de Kleinkunstakadamie. Ze kleden zich in smaakvol wit, waarna Marijn Brouwers – de enige jongen – begint te zingen dat hij de David is, het standbeeld van de meester. En even later vallen Gwen Maduro, Roosmarijn Luyten, Maria Noë en Sytske van der Ster in. ,,Stel je niet aan,'' zingen ze, ,,kom van je sokkel.''

Het gaat over kijken en bekeken worden, zo lijkt het, al is dat niet veel meer dan een gok. Veel is immers ongrijpbaar in deze montage van zorgvuldig geënsceneerde liedjes en flarden van groepsgesprekjes die soms uit niets meer dan een paar losgezongen zinnetjes bestaan. ,,Ik heb m'n ding niet vandaag'', bijvoorbeeld. Of: ,,Wat denken we toch wat af, hè, met z'n allen.'' Maar wel staan ze op gezette tijden elkanders lijfelijke waren aan te prijzen of juist daarop af te dingen – als op een slavenmarkt – en ook in de liedjes gaat het geregeld over te kijk staan.

De meeste nummers werden geschreven door Theo Nijland, die als geen ander in staat is spreektaal te laten zingen. ,,Hoezo zijn wij gelukkig?'' begint een liedje. ,,Als dit het is, wees jij dan fijn gelukkig.'' Zulke regels klinken hier vaak als een soort Sprechgesang: synchrone voordracht op de beats van de geluidsband, die af en toe wondermooi uitwaaiert in een slepende melodie. De precisie waarmee die nummers worden uitgevoerd, past goed bij Nijlands ironische, observerende toon waarin alles een dubbele bodem lijkt te hebben.

Wat deze Five Easy Pieces aan flair, techniek en expressie aan hun opleiding hebben overgehouden, is evident. Wat ze ermee doen, is een wonderlijk mozaïek van zoetgevooisde samenzang – inmiddels ook op cd verschenen – en associatieve scènetjes waarin soms weinig samenhang te ontdekken valt. ,,Weet je wat ik zo fijn vind?'' zegt er één. ,,Dat wij aan een half woord genoeg hebben.'' Maar voor wie in de zaal zit, is dat niet altijd voldoende.

Voorstelling: Five Easy Pieces. Regie: Ruut Weissman. Gezien: 31/3 Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 29/5. Inl. 0900-9203, www.fiveeasypieces.nl

    • Henk van Gelder