Invaller Sneijder weer lichtpunt in Oranje

Gezien de fluitconcerten op de tribunes deelden weinigen zijn mening. Toch sprak bondscoach Dick Advocaat gisteravond van ,,een nuttige oefeninterland''. Het resultaat (0-0) tegen Europees kampioen Frankrijk was volgens hem minder relevant dan de conclusies die hij verbond aan het optreden van bepaalde spelers in het Nederlands elftal. Met het oog op het naderende EK moesten enkele internationals bewijzen dat zij straks een plek verdienen in de selectie of zelfs het basiselftal dat op 8 juni naar Portugal vertrekt. Door de vele afzeggingen kregen zij de kans zich te profileren.

Het was duidelijk dat Wesley Sneijder die mogelijkheid met beide handen aangreep. De jonge Ajacied verving na rust Mark van Bommel en had na vijf minuten al meer initiatief getoond dan de aanvoerder van PSV in de hele eerste helft. Zijn directe spel, individuele acties en gedurfde passes vielen meteen op. Het Nederlands elftal, dat met drie spitsen speelde, ging er een stuk beter door spelen. Het was Advocaat ook niet ontgaan. Maar spelend op de plek achter de spitsen als plaatsvervanger van de gewisselde Rafael van der Vaart kwam Sneijder minder tot zijn recht, aangezien hij toen zijn passes niet meer kwijt kon.

Aan de rechterzijde lag voor het Nederlands elftal nogal wat ruimte omdat de Fransman Johan Micaud in de geest van de afwezige Zinedine Zidane regelmatig op avontuur ging. Daarvan hadden Van Bommel en Mario Melchiot moeten profiteren, vond Advocaat.

,,Sneijder pakte het wel goed op, wilde graag de bal hebben en nam initiatieven'', zei de bondscoach.

Waarmee nog eens werd bevestigd dat het baanbrekende werk van Sneijder in het beslissingsduel tegen Schotland geen incident is geweest. Zoals zoveel spelers gisteravond op het bal der reserves, heeft de Ajacied Sneijder niet eens altijd een basisplaats bij zijn club, maar in de toekomst is hij zeker een vaste waarde voor het Nederlands elftal.

Van Bommel mag zich zorgen maken over zijn toekomst in Oranje. Na zijn afwezigheid tegen Schotland wegens een liesoperatie, was hij in het duel met de Verenigde Staten wisselspeler. Van Bommel zou een van de leiders van Oranje kunnen zijn. Maar in zijn ontwikkeling als topvoetballer heeft de puur rechtsbenige voetballer minimaal een jaar stilgestaan. Terwijl anderen, zoals de tweebenige Sneijder en Clarence Seedorf, wel een goed seizoen achter de rug hebben.

Van Bommel verkondigde na afloop van de wedstrijd dat hij bij balbezit goed had gespeeld. Hij praat de komende dagen met Schalke 04, Borussia Dortmund en Tottenham Hotspur over een mogelijke transfer.

Het Nederlands elftal werd zowel voor rust als aan het einde van de wedstrijd door een groot deel van de 47.000 toeschouwers op een fluitconcert getrakteerd in De Kuip. De formatie van bondscoach Jacques Santini miste wel een aantal sterren zoals de Arsenal-spelers Robert Pires en Patrick Vieira, maar had altijd nog een arsenaal talenten in de gelederen. Frankrijk kan gemakkelijk twee gelijkwaardige teams opstellen en dan nog moeten er goede spelers worden teleurgesteld.

Tegen deze ploeg, die veertien keer op rij had gewonnen en door het gelijkspel tegen Oranje een record misliep, bleef Johnny Heitinga als centrale verdediger naast Phillip Cocu vrij eenvoudig overeind. Hoewel hij toch werd geconfronteerd met uitstekende aanvallers als David Trezeguet, Sidney Govou en de veelal naar links uitwijkende Thierry Henry, die pas na rust zijn opwachting maakte. Heitinga kreeg van Advocaat de kwalificatie ,,uitstekend''. De bondscoach vond de hele verdediging goed spelen.

Govou had na een half uur spelen nog de beste kans, maar doelman Edwin van der Sar tikte de bal met zijn vingertoppen over het doel. In die fase speelde Oranje weinig effectief en riep de problemen over zichzelf af door ballen naar voren te trappen die nooit een medespeler bereikten. In de tweede helft kregen de Fransen slechts mogelijkheden door slordig balverlies van Sneijder en Boudewijn Zenden. De mooiste aanval van de avond was van Oranje. Een pass van Rafael van der Vaart kwam via Marc Overmars bij Andy van der Meyde terecht die Roy Makaay in de gelegenheid stelde te schieten. Zijn mislukte doelpoging werd door Van der Vaart met een hakbal verlengd, maar daar trapte doelman Fabien Barthez niet in.

Halverwege de tweede helft verving Advocaat Van der Vaart voor de debuterende Nigel de Jong, die daarmee de honderdste Ajacied in Oranje is geworden.

Op hetzelfde moment werd Makaay naar de kant gehaald voor Pierre van Hooijdonk. Het was de koningsschutter van Bayern München weer niet gelukt een goede indruk achter te laten in Oranje. Hetgeen deels te wijten viel aan de vleugelspitsen. Overmars en Van der Meyde vertolken een reserverol bij respectievelijk Barcelona en Internazionale, toch constateerde Advocaat dat zij het duel in conditioneel opzicht aankonden. Maar dat er sprake was van veel rendement vanaf de vleugels kon de bondscoach moeilijk beamen. In zijn moeizame duels met Willy Sagnol toonde Overmars aan dat hij nog geen sterke concurrent is voor de bijna fitte Arjen Robben.

Van Hooijdonk zorgde voor enige opwinding op de tribunes door twee vrije trappen van grote afstand net over het Franse doel te schieten – de eerste al direct na zijn invalbeurt – maar hij kon in voetballend opzicht ook weinig uitrichten.

Makaay en Van Hooijdonk zullen de gisteren gespaarde Ruud van Nistelrooy niet uit het elftal spelen. De vraag is slechts wie de secondant van de spits van Manchester United wordt: Van der Vaart, Patrick Kluivert of Makaay in een ander systeem. Zo valt er nog genoeg te puzzelen voor de komende weken. Het gelijkspel tegen Frankrijk, dat in november vorig jaar met 3-0 won van Duitsland, heeft Advocaat echter al een stuk wijzer gemaakt.

Nederland

0

Frankrijk

0

Schds: Stark (Dui). Tsch: 49.000.

    • Erik Oudshoorn