Het versluierde geld komt nu op tafel

Openheid moet nu écht. De regels voor de publicatie van de beloning van de bazen zijn weer aangescherpt. Verborgen afspraken zien het daglicht. Van miljoenenbonussen tot gouden handdrukken.

NIEUW! Nu NOG openhartiger!

De informele regels zijn verscherpt, en nu blijkt dat de beloningen voor topmanagers van Nederlandse bedrijven soms wat ruimhartiger zijn dan het beleggende publiek al wist.

Electronicaconcern Philips vermeldt in het onlangs verschenen jaarverslag over 2003 voor het eerst dat in de beloning van bestuursvoorzitter G. Kleisterlee ook het gebruik van een apartement van het bedrijf is opgenomen.

Voedingsbedrijf Wessanen meldt de uitkomst van een conflict met een oud-bestuurder, B. Verhelst, die bijna tien jaar geleden vertrok na de mislukte fusie van Bols en Wessanen. Verhelst, tegenwoordig directeur concernadministratie van het door een boekhoudschandaal geplaagde Ahold, kreeg vorig jaar 254.000 euro uitgekeerd aan oude pensioenverplichtingen. Een eenmalige zaak, verzekert Wessanen.

Openheid over beloningen van topmanagers móet tegenwoordig, niet alleen op basis van de wet, die was er al, maar ook vanwege de code voor goed ondernemingsbestuur die vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de financiële wereld hebben opgesteld. Het kabinet steunt de code.

De commissarissen van informatieleverancier VNU kwamen in het deze week verschenen jaarverslag over 2003 met twee aanvullingen op hun verslag van 2002. De bestuurders blijken ook (verbeterde) afvloeiïngsregelingen te hebben, die vorig jaar in zijn geheel niet vermeld werden.

En er was meer informatie over de woninghypotheek die bestuursvoorzitter R. van den Bergh kreeg bij zijn vertrek naar zijn nieuwe Amerikaanse standplaats. De lening van 4,14 miljoen dollar kent een rente van 6 procent, meldde VNU vorig jaar. De argeloze lezer die dacht dat de bestuursvoorzitter dat geld ook echt moet betalen, werd afgelopen week bijgepraat. In een toegevoegd zinnetje staat nu dat de rente bij het bedrag van de lening wordt opgeteld.

Bedrijfshypotheken voor topmanagers zijn schaars, maar winstdelingsregelingen à la Aegon zijn in Nederland nog wat ongewoner.

Uit het Aegon-jaarverslag bleek gisteren dat de Amerikaan D. Shepard na zijn benoeming als bestuursvoorzitter per 18 april 2002 zijn bestaande bonusregeling heeft voortgezet en uitgebreid.

Hij had tot aan zijn promotie recht op ,,een prestatiegebonden bonusregeling gebaseerd op de winststijging van Aegon USA', meldt het jaarverslag over 2002 in een voetnootje. Het jaarverslag 2003 meldt onder het kopje `Pensioen en overige voorzieningen' voor het eerst het feit dat de bonus is uitgebreid tot ,,een jaarlijkse variabele beloning van 0,1 procent van de nettowinst van Aegon'.

De bonusregeling ,,vervangt de regeling die was gebaseerd op de stijging van de winst van Aegon USA en dient tevens deels als compensatie voor het feit dat zijn basissalaris bij zijn benoeming niet is verhoogd.' Als eerste man van de Amerikaanse activiteiten kreeg Shepard een aandeel in de winstgroei, als eerste man van Aegon een aandeel in de totale winst.

,,Dit heb ik sinds de jaren zestig niet meer gezien', reageert P. Frentrop, expert op het gebied van ondernemingsbestuur. Toen kregen aandeelhouders nog een vast dividend, daarna kwamen de directie en commissarissen aan bod met een winstdeel. ,,Nu komt Shepard eerst, dat is fout.'

Shepard krijgt een basissalaris van 1 miljoen dollar, eenderde meer dan bijvoorbeeld VNU-topman Van den Bergh (750.000 dollar). Maar Shepards salaris is, omgerekend in euro's, ruim een kwart lager dan dat van F. Hubbell, de Amerikaan in de top van ING.

Gerectificeerd

Verhelst

In het artikel Het versluierde geld komt nu op tafel (1 april, pagina 18) staat dat B. Verhelst directeur concernadministratie van Ahold is. Verhelst vertrok medio vorig jaar bij Ahold.